Tinerii și politica, între dilema de participare sau absenteism

0
328

 

 

 

Ținând cont de faptul că în Republica Moldova democrația este relativ tânără și fragilă, comportamentul politic și civic al noii generații este un element important de abordat, deoarece la fiecare scrutin de vot observăm o rată scăzută de participare a tinerilor la vot. Trebuie să menționăm că în categoria de vârstă tânără  se încadrează tinerii între 18 – 35 ani și conform ultimilor studii sociologice, reprezintă cea mai pasivă categorie de vârstă la capitolul implicare politică și activism civic.

De ce tinerii nu vor să se implice la nivel decizional în comunitățile lor și ce i-ar determina să procedeze altfel?

Tinerii vor să muncească pe specialitate și să fie bine plătiți, să dispună de locuri de muncă, să reușească achiziționarea unei locuințe, să se dezvolte independent în țara lor. În linii mari, tinerii noștri sunt modești și sunt gata să rămână acasă, dacă vor avea resurse și perspective de dezvoltare în țară.

Însă ce avem la ziua de azi?  Nouă din zece tineri vor să părăsească Republica Moldova, această realitate ne îngrijorează fiindcă viitorul nostru este determinat de cultivarea în rândurile tinerilor, chiar și a adolescenților, a responsabilității față de deciziile asumate, interesului față de sfera politică și administrativă a statului.

Au oare tinerii șanse de dezvoltare în statul nostru? Da, suntem de acord că politicile statale nu sunt tocmai potrivite pentru ca tinerii să se rețină acasă sau să dezvolte un atașament deosebit pentru țara noastră însă înainte de a pleca peste hotare, înainte de a vă face bagajele,  sunteți obligați să încercați de a vă face auziți, doar așa puteți să condiționați schimbări în societate, fiindcă nu este nimic mai frumos decât să te regăsești în țara ta, acasă…

Tinerii sunt forța motrică într-o societate,  doar tinerii sunt capabili să genereze și să ofere soluții și recomandări eficiente. Respectiv, prin participarea politică a tinerilor se pot înregistra schimbări semnificative în dezvoltarea unei societăți prospere și moderne, buna majoritate a statelor au reușit să obțină progresul scontat doar plin implicare activă a tinerii generații.

Acum în prag de alegeri prezidențiale, vreau să vin cu un îndemn către toți tinerii din comunitatea noastră, ieșiți la vot, nu-i lăsați pe alții să decidă pentru voi. Fiecare dintre noi are valori diferite și este evident că fiecare din noi își v-a manifesta dreptul la vot așa cum v-a considera corect din perspectiva sa.

Voi cei de 20 de ani, îi lăsați să decidă soarta acestei țări, modul în care veți trăi în următorii ani, pe cei care au mult peste 60 de ani!  Riscați să rămâneți din nou nemulțumiți de conducerea pe care o avem, fiindcă alegerea a fost făcută reieșind din mentalitatea alegătorului, valorile și viziunile celor mai activi la acel moment, iar cei mai activi alegători sunt între  56- 71 ani. De ce v-ați indigna că o ducem altfel decât vă doriți dumneavoastră? Ce aud în ultima perioadă de timp și cu ce pot asocia „Nu mă duc  la vot, pentru că oricum nu se schimbă nimic”  este identic cu „Nu mă spăl pe dinți  că oricum nu mă pupă nimeni”, de asta și nu te sărută. Este la fel cum ai dori să ai parte zilnic de bucate sofisticate, dar te alegi doar cu cartofi fierți și hrișcă pe care va urma să le consumi zilnic timp de  4 ani…

Sunt sigură că tinerii pot să facă mai mult decât să comenteze pe facebook sub postarea unui partid politic, dacă am schimba dinamica din mediul online în viața reală cu siguranță rezultatele implicării ar fi mult mai vizibile. Dați o lecție politicienilor, ieșiți la vot, acest drept vă aparține, aveți obligația morală de a vă folosi de acest drept pe care l-am moștenit de la cei care și-au vărsat sângele pentru dezvoltarea societății noastre. Doar în ziua alegerilor suntem toți egali – nu există statut, vârstă sau sex, un vot reprezintă un om, indiferent de culoarea politică.

Și dacă totuși am reușit să vă conving să participați la alegeri atunci asumați-vă  votul, informați-vă despre profilurile candidaților la fotoliul Președintelui Republicii Moldova, analizați informațiile nu vă lăsați copleșiți de promisiuni. Indiferent de cadourile cu tentă electorală pe care le-ați primit sau dacă ați fost rugați foarte frumos să votați pentru un anumit concurent electoral, fiecare cetăţean trebuie să conştientizeze că atunci când intră în cabină este singur. Există doar ştampila de vot şi buletinul de vot, şi absolut nimeni nu vede unde veți aplica ștampila. Nu poți fi absent la vot, schimbarea și puterea stă în tineri, fiți activi aici și acum, luptați pentru viitorul pe care vi-l doriți!

Diana Tanas, profesoară, membră a Coaliției Locale a Societății Civile din Municipiul Soroca

Această publicație a fost realizată cu sprijinul financiar al Uniunii Europene. Conținutul său este responsabilitatea exclusivă a proiectului „E timpul să fii activ!” și nu reflectă neapărat punctele de vedere ale Uniunii Europene.


Articolul precedentTOP 3 „zile negre” și 35 „zile albe” pentru soroceni, în lupta cu virusul ucigaș
Articolul următorVOLOVIȚA: Pe cine alegem președinte? / VIDEO
fondat la 3.11.1998, înregistrat la Camera Înregistrărilor de Stat, membru al Asociaţiei Presei Independente afiliate WAN (Organizaţiei Internaţionale a Ziarelor) din anul 1999, este primul ziar din câmpia Sorocii, care este inclus în Catalogul ÎS "Poşta Moldovei", apare în limba română

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.