Soroceni de dincolo de Soroca: Victor Tighinean donează 200 titluri de carte pentru elevii soroceni

0
948

Încerc să-mi expun niște trăiri de bucurie într-un moment cam nepotrivit, după părerea mea. În primul rând suntem în Postul Mare moment ce ne cheamă la abțineri de manifestare a sentimentelor gălăgioase și încă condimentate de pandemia Coronavirus. De unde aici loc pentru trăiri gălăgioase?

Dar realitățile ne-au demonstrat că toate fenomenele au început, au și sfârșit. Sfârșitul înseamnă că bibliotecile își vor relua activitatea și vor livra servicii în beneficiul consumatorilor de informație. Aici se vor și manifesta trăirile mele frumoase – donația de carte oferită cu bunăvoință de colegul meu de clasă Victor Tighinean, care locuiește în prezent în România, Cluj Napoca și face parte din echipa Rotary Club.

Donația se constituie din 200 titluri și se prețuiește cu 60000 lei. Cărți noi, ieșite de sub tiparul editurilor Arc, Litera, Librarius și raportate la solicitările de azi ale cititorului ce ne pășește pragul. În semn de recunoștință pentru instituțiile umanitare ce au contribuit la formarea ca OM a domnului V. Tighinean o parte din lot va îmbogăți colecțiile bibliotecilor Gimnaziului „D. Matcovschi” cu 129 de titluri și a Liceului Teoretic „Petru Rareș” cu 130 de titluri.

Iar cititorii soroceni urmează să se „delecteze” cu bunătățile tipărite și să le aprecieze la revenire în program a bibliotecilor. Dar până ce, BM „M. Sadoveanu” va organiza o prezentare on-line a lotului de carte și va pregăti punerea în valoare a acestuia.

Una din cele mai de preț colecții, este Educația STEM (Știință, Tehnologie, Inginerie și Matematică).  Copiii de azi devin consumatori de tehnologie de la vârste fragede, Educația STEM, un concept relativ nou în România, dar binevenit și în RM, ajută copiii să înțeleagă conceptele abstracte prin experimentare și joacă. De exemplu, pot înțelege cum se construiește o casă, cum funcționează un motor sau chiar cum se face un robot, totul într-un mod pro-activ și chiar distractiv.

Conceptul depășește educația formală din școli și ajunge pe un tărâm al creativității și imaginației, mergând până la prima formă de învățare din viața copiilor: joaca. De aceea există jucării STEM menite să stârnească tocmai curiozitatea științifică, tehnologică, inginerească și matematică din primii ani de formare. Educația STEM își propune să promoveze și utilizeze metode de predare bazate pe investigare și analiză directă, pentru a implica elevii în mod direct, dar și prin prezentarea unor modele de carieră în domeniu, astfel încât copiii mai mari să regăsească un model pe care vor să-l urmeze în viața adultă.

Victor Tighinean

Născut la 9 noiembrie 1968 or. Soroca
Experiență
2004 – Prezent – ECCO SHOES ROMANIA, Managing Director, Cluj-Napoca, Romania
Studii
1993 – 1998 – Universitatea de Medicină și Farmacie „Iuliu Hațieganu” din Cluj-Napoca, medic chirurg
1991 – 1993 – Universitatea de Medicină și Farmacie „Iuliu Hațieganu” din Cluj-Napoca
1985 – 1990 – Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu”
1983-1985 – Liceul Teoretic „P. Rareș” (Școala Medie nr. 1)
1975-1983 – Gimnaziul „D. Matcovschi” (Școala nr. 3)

Din luna noiembrie și până la moment (atât timp a necesitat oficializarea donației) am purtat bucuria în sine, azi – o împart cu sorocenii mei. Din numele meu personal, din numele cititorilor soroceni aduc sincere mulțumiri Domnului Victor Tighinean și Rotary Club pentru receptivitate, pentru fapta de caritate umană și îl invit la o întâlnire ACASĂ, în incinta bibliotecii. Doresc să nu ne pierdem din vizor, să realizăm împreună numai fapte frumoase.

De asemenea exprim mulțumiri doamnei notar Tatiana Cebotarean, care ne-a perfectat documentele de oficializare a donației fără careva plată, în semn de mare respect pentru Măria sa Cartea. Vă așteptăm cu nerăbdare în incinta bibliotecii să testați valoarea cărților noi.

Viorica Gaja, Biblioteca Municipală „M. Sadoveanu”

 

Articolul precedentMărturii disperate! O pungă cu alimente, o avere pentru un bătrân
Articolul următorLucreția TROFIMOV: „CEI CARE SUFERĂ DE ALTE MALADII, DECÂT COVID-19, NU AU FOST LĂSAȚI ÎN VOIA SORȚII”
fondat la 3.11.1998, înregistrat la Camera Înregistrărilor de Stat, membru al Asociaţiei Presei Independente afiliate WAN (Organizaţiei Internaţionale a Ziarelor) din anul 1999, este primul ziar din câmpia Sorocii, care este inclus în Catalogul ÎS "Poşta Moldovei", apare în limba română

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.