Soroceanul Alexei Taran, directorul ANRE, explică creșterea prețului pentru gazele naturale

0
336

Directorul ANRE, Alexei Taran, a venit cu unele explicații privind creșterea prețului la gazele naturale. Potrivit declarațiilor, motivul principal scumpirilor este modificarea prețului de achiziție a gazelor de către furnizor, scrie replicamedia.md

   „Decizia de astăzi a fost ghidată de mai multe motive. Unu la mână este creșterea prețurilor la bursă. Este depășirea pragului de 1% din metodologia actuală care permite modificarea și trei a fost necesitatea de a asigura furnizorul ca să poată să-și achite obligațiile financiare ce vin din import, ca în rezultat să își poate continua obligația ca serviciu public și ca urmare să asigurăm securitatea energetică a Republicii Moldova.

Mai mult, Alexei Taran, a explicat că noul preț stabilit a fost incluse și devierile (datoriile) față de furnizorul principal, care reprezintă sub 30% din prețul pe care îl vom achita. Din argumentările directorului ANRE, a fost necesară includerea acestor devieri pentru ca Moldovagaz să nu acumuleze și alte datorii până la sfârșitul anului.

De asemenea, Alexei Taran a susținut că ANRE a aprobat un tarif cu 61 de bani mai mic decât cel cerut de către Moldovagaz, pentru că sunt analizate calculele făcute de cei de la Moldovagaz, iar reprezentanții ANRE găsesc elementele unde sunt anumite diferențe. Aceste corecții de calcul venind de cele mai multe ori de la cursul valutar.

Menționăm că, Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică a aprobat o nouă scumpire a gazelor naturale, în urma solicitării emise de Moldovagaz. Astfel, începând cu 1 octombrie, consumatorii finali vor achita 29,26 lei (inclusiv TVA) pentru un metru cub, cu 6,27 lei mai scump.

ANRE a aprobat următoarele prețuri reglementate la gazele naturale (fără TVA):

– de intrare în rețelele de transport al gazelor naturale – 24 716 lei/1000 m3;
– de ieșire din rețelele de transport al gazelor naturale – 24 914 lei/1000 m3;
– de ieșire din rețelele de distribuție a gazelor naturale de înaltă presiune – 25 175 lei/1000 m3;
– de ieșire din rețelele de distribuție a gazelor naturale de medie presiune – 25 493 lei/1000 m3;
– de ieșire din rețelele de distribuție a gazelor naturale de joasă presiune – 27 103 lei/1000 m3.

Foto: ipn.md.


  • ETICHETE
  • VC
Articolul precedentAjutor unic de 1.500 de lei pentru beneficiarii de pensii și alocații sociale de stat
Articolul următorConcurs de desene pentru elevii de 10-16 ani
fondat la 3.11.1998, înregistrat la Camera Înregistrărilor de Stat, membru al Asociaţiei Presei Independente afiliate WAN (Organizaţiei Internaţionale a Ziarelor) din anul 1999, este primul ziar din câmpia Sorocii, care este inclus în Catalogul ÎS "Poşta Moldovei", apare în limba română

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.