Soroca alături de Bălți și Chișinău se “sufocă” de automobile

0
322

Numărul automobilelor din capitală este atât de mare încât în centrul capitalei ele ocupă și peste 50% din suprafață utilă a străzilor, relevă un studiu realizat de expertul economic Veaceslav Ioniță.

2019 a fost anul în care Moldova a trecut de numărul de 1 milion de unități de transport înregistrate, dintre care 650 de mii sunt autoturisme. În Chișinău sunt aproape 200 de mii dintre ele. Astfel, numărul de automobile din capitală este de aproape 50 de ori mai mare decât în anul 1970, când au fost construite majoritatea străzilor din oraș, susține autorul cercetării. După anul 1990, la fiecare 15 ani în Chișinău numărul de autoturisme se dublează, drept consecință infrastructura urbană deja nu mai face față numărului imens de mașini. Astfel în 2020 doar autoturismele înregistrate în oraș ocupă 21,4% din suprafața totală a drumurilor și străzilor. Iar aici nu sunt incluse și autoturismele celor care locuiesc în oraș fără a fi înregistrați și a oaspeților zilnici ai capitale.

 

Situația este și mai gravă în centrul orașului, acolo unde autoturismele ocupă 40-60% din suprafața utilă a străzilor. Autorul studiului susține că autoritățile municipale au la dispoziție max. 5 ani pentru a soluționa problemele autoturismelor din Chișinău, iar soluția este un sistem inteligent de parcări urbane contra plată. „Este absurd ca infrastructura urbană de străzi, să fie utilizată în loc de parcare. Costul unei ”parcări stradale” din centrul orașului este de 2-3 ori mai scumpă decât a unei parcări multietajate”, susține Ioniță. 

Din cele 11 municipii din Moldova doar în Bălți și Soroca înregistrăm o concentrație mai mare de autoturisme în restul municipiilor până ce încă se poate de deplasat relativ ușor.

SURSA: Veaceslav Ioniță, veaceslavionita.wordpress.com


Articolul precedentFOTOGRAFIA ZILEI: Deținuții au sărbătorit hramul bisericii „Trei Ierarhi” din Penitenciarul nr.6 de la Soroca
Articolul următorComuna Tătărăuca Veche cu credință spre lucruri frumoase
fondat la 3.11.1998, înregistrat la Camera Înregistrărilor de Stat, membru al Asociaţiei Presei Independente afiliate WAN (Organizaţiei Internaţionale a Ziarelor) din anul 1999, este primul ziar din câmpia Sorocii, care este inclus în Catalogul ÎS "Poşta Moldovei", apare în limba română

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.