Şi totuşi, 1 iunie – zi liberă din 2017?

0
64

Ziua de 1 iunie nu este zi liberă, cu toate că un proiect de hotărâre în acest sens a fost votat sătămâna trecută în Parlament. Proiectul propus de către Alina Zotea, prevede doar modificarea Hotărâri Parlamentului nr. 433 din 26 decembrie 1990 (cu privire la zilele comemorative, zilele de sărbătoare și la zilele de odihnă în Republica Moldova), nu și a Codului Muncii.

Astfel, în cazul în care Guvernul va veni cu modificări ale Codului Muncii, în termen de trei luni de la data intrării în vigoare a hotărârii, așa cum prevede legislația, această zi ar putea fi liberă doar începând cu anul viitor.

„Chiar dacă votăm astăzi proiectul, ziua de 1 iunie va fi lucrătoare din simplul motiv că noi trebuia să mai modificăm un articol din Codul Muncii… articolul 111. Care este sensul să așteptăm de la Guvern încă trei luni, dacă este vorba de patru cuvinte care trebuiau trecute în articolul 111 „Zi liberă –Ziua Copilului” și atât. Acum noi chiar dacă votăm, nu avem aplicabilitate practică”, a declarat George Mocanu, în cadrul şedinţei Parlamentului, în timp ce a fost audiat şi votat în plen proiectul de hotărâre prezentat de către deputata liberală Alina Zotea.

Deputata a propus ca această zi să fie liberă, pentru ca părinţii să poată petrece mai mult timp cu copiii lor.

Pentru ca Ziua Internaţională a Ocrotirii Copiilor să fie zi liberă, începând cu acest an, Guvernul trebuie să vină de urgență cu propuneri de ajustare a legislației în vigoare. În caz contrar, această zi va fi lucrătoare.

Vă reamintim că, Observatorul de Nord a scris anterior despre această iniţiativă legislativă, despre care cetăţenii şi-au expus punctul de vedere, mai mulţi fiind pentru adoptarea acesteia.

Ziua Internaţională a Ocrotirii Copiilor este marcată în R.Moldova în conformitate cu Declaraţia Drepturilor Copilului, adoptată de Adunarea Generală a ONU în anul 1959.

Doina Alexei

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.