HOBBY: Fiecare păpușă – o istorie și un caracter

0
52

Continuăm să cunoaștem oameni care au pasiuni deosebite. Pe doamna Vera Samson, directoarea grădiniței de copii “Foișor” din satul Vădeni, am cunoscut-o acum un an, în timpul unei activități culturale a teatrului de păpuși “Țăndărică” din localitate. Atunci am remarcat nu doar copiii talentați și pasionați de activitatea la teatru, dar și multitudinea de personaje, deosebite prin caracter, expresia feței, culoare…

Am aflat că personajele, mânuite cu dibăcie de elevi, sunt create de Vera Samson, care mai este și pictorul scenograf al teatrului. Recent am rugat-o să ne povestească despre tehnica în care sunt create păpușile și ce loc ocupă aceasta în viața ei.

Păpușile sunt efectuate în tehnica papier mache. Am învățat-o la 17 ani, fiind studentă la Colegiul Pedagogic. A rămas pentru totdeauna o frumoasă pasiune. Crearea păpușilor este o relaxare pentru suflet, iar când le colorez fețele, mă strădui să redau emoțiile, caracterul și să-i dau viață, retrăiesc conținutul operei din care vine personajul. Acesta capătă expresia feţei reieşind din text, fără un scenariu clar nu poţi da viaţă păpuşilor ”, spune doamna Vera.

Papier mâché (termen în limba franceză pentru Hârtie mestecată) este un material de construcție constând din mai multe straturi de hârtie poroasă, preferabil de ziar, la care se adaugă uneori și fâșii de material textil, pentru a le mări rezistența, asamblate prin lipire cu un adeziv umed, de tipul celui folosit la tapet. După uscarea adezivului, obiectul astfel construit se întărește și își păstrează forma.

Procesul de lucru asupra figurilor viitoarelor personaje este pe cât de captivant, pe atât de greu. Fiecare strat de hârtie trebuie aplicat și lăsat să se usuce, după care urmează altul. “Iniţial se dă o formă a viitoarei păpuşi din plastilină, apoi se lipesc pe rând şase straturi de hârtie, una peste alta, cu clei. Ulterior, forma uscată se înlătură, iar la etapa finală personajul capătă culoare, caracter, fiind pictat”, explică procesul doamna Samson. Dacă chipul fiecărei păpuși îl face singură, apoi la capitolul vestimentație dânsa apelează la ajutorul unei croitorese. Într-un personaj de poveste totul trebuie să fie frumos — și chipul, și haina.

Lucrul asupra unei păpuși poate dura și o săptămână. Ca să creezi asemenea păpuși trebuie să depui mult suflet, creativitate și dăruire; nu în ultimul rând să cunoști bine particularitățile de vârstă și psihologice ale copiilor care le mânuiesc”.

Vera Samson, alături de discipolii săi de la Teatrul de păpuşi „Ţăndărică”
Vera Samson, alături de discipolii săi de la Teatrul de păpuşi „Ţăndărică”

Meșteșugul este binevenit și în activitatea de pedagog, menționează doamna Samson. “Confecționam păpuși cu cadrele didactice ca material didactic la activitățile de limbaj și comunicare și educație artistică, fiind încadrați și copiii în mânuirea păpușilor papier mashe.

Apropo, această pasiune a fost și unul dintre pilonii care au stat la baza fondării teatrului de păpuși Țăndărică pe lângă Casa de cultură din Vădeni. “Aşa cum copiii la ţară nu au multe oportunităţi de activitate, vă zic că ei vin cu plăcere şi practică această ocupaţie. Orice operă literară are un conținut în care biruie, de obicei, binele. Din acest conținut învață și copiii. Ei dau dovadă de atitudine, de comportament, învață să aprecieze munca altora, or o păpușă se face greu și se deteriorează ușor”, mai spune doamna Samson.

Majoritatea păpuşilor create de Vera Samson şi dirijate de elevii din localitate evoluează în diferite spectacole. Altele însă ajung să bucure apropiații meșteriței. “Vin dintr-o familie numeroasă cu frați și nepoți. Deseori, când ne întâlnim, văd păpuşile pe care le-am creat și se dau cu părerea, spun cui și care le sunt dragi… Știind aceasta, la sărbători sau zile de naștere le fac cadou câte o păpușă”. Din adolescență până în prezent, pictorul scenograf din Vădeni a creat circa 100 de personaje.


Articolul precedentProiect moldo-american pentru turismul sorocean
Articolul următorŞi totuşi, 1 iunie – zi liberă din 2017?

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.