Se va majora sau nu tariful la apa potabilă pentru soroceni?

0
423

Astăzi mai multe portaluri au publicat o știre despre faptul că SA „Regia Apă-Canal Soroca” cere majorarea tarifului pentru apa potabilă. În aceste știri se scrie că tariful pentru apa potabilă ar putea crește până la 19,11 lei/m3. 

Ne-am adresat după un comentariu la acest subiect lui Mihail Ojog, administratorul SA „Regia Apă-Canal Soroca”. Acesta nu ne-a confirmat și nici infirmat scumpirea ulterioară. „Noi am dat tariful la aprobare la Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică, ca să-l aducem la concordanță, deoarece acesta nu a fost ajustat atâția ani. Referitor dacă va fi mai mare sau mai mic tariful, noi nu cunoaștem, aprobă doar ANRE-ul. Dar să știți că este posibilitatea să fie chiar și un tarif mai mic decât cel existent. Noi nu am cerut majorarea. Cheltuielile reale sunt mai mari decât actualul tarif, de exemplu acum este în mediu 22 lei pentru un metru cub de apă, atât pentru agenții economici cât și pentru consumatorii casnici. Dar tariful pentru cetățeni este de 15,40 de bani.„

Cât privește solicitarea față de ANRE, întreprinderea a venit cu un astfel de comentariu: „SA „Regia Apă-Canal Soroca” este titularul licenței numărul 000559 eliberată de Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică ( ANRE). În conformitate cu prevederile articolului 7 al Legii nr.303/2013 privind serviciul public de alimentare cu apă și de canalizare, ANRE:
• elaborează şi aprobă Metodologia de determinare, aprobare şi aplicare a tarifelor pentru serviciul public de alimentare cu apă, de canalizare şi de epurare a apelor uzate;
• aprobă tarifele pentru serviciul public de alimentare cu apă şi de canalizare, precum şi pentru serviciile auxiliare, furnizate de operatori la nivel de raion, municipiu şi oraş, în cazul în care consiliile locale respective au delegat Agenţiei dreptul deplin de aprobare a tarifelor;
• avizează tarifele pentru serviciul public de alimentare cu apă şi de canalizare şi tarifele pentru serviciile auxiliare furnizate la nivel de raion, municipiu şi oraş, determinate şi justificate de operator în conformitate cu metodologiile aprobate de Agenţie, şi le prezintă spre aprobare consiliilor locale.

În conformitate cu prevederile articolului 15 al Legii 303/2013, operatorul SA „Regia Apă-Canal Soroca” este obligat:
• să prezinte Agenţiei sau autorităţii administraţiei publice locale, după caz, calculele argumentate ale cheltuielilor suportate;
• să prezinte anual spre avizare și aprobare tarifele pentru serviciul public de alimentare cu apă potabilă, pentru serviciul public de canalizare și de epurare a apelor uzate.
În fapt, pentru respectarea prevederilor legislației în domeniul prestării serviciului de alimentare cu apă și de canalizare, SA „Regia Apă-Canal Soroca” a prezentat către ANRE solicitare de avizare și aprobare a tarifelor cu calculul detaliat al cheltuielilor prevăzute în Metodologia de determinare, aprobare și aplicare a tarifelor pentru serviciul public de alimentare cu apă, de canalizare și epurare a apelor uzate, aprobată prin Hotărîrea Consiliului de Administrație al ANRE nr. 489/2019 din 20 decembrie 2019.

Proiectul cu privire la tariful care urmează a fi aprobat de ANRE nu este publicat. În această ordine de idei, este prematur să ne expunem asupra faptului care va fi tariful aprobat pentru serviciul de alimentare cu apă și de canalizare” se mai spune în informația transmisă de „SA „Regia Apă-Canal Soroca”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.