Rugăciuni contra loc de parcare, în Polonia

0
38

Nu-i niciodată uşor să găseşti un loc de parcare în oraşele mari, iar al treilea cel mai mare oraş al Poloniei, Łódź, cu o populaţie de aproape 700.000 de locuitori, nu face excepţie. Însă, cu puţin ajutor de sus, se pot întâmpla mici miracole. Şi, după cum ne-a spus preotul local Ryszard Szmist, e un lucru care te poate înălţa spiritual! Urmăriți un reportaj marca „Focus Europa”, un proiect Digi24 şi Deutsche Welle. Emisiunea e difuzată vinerea la ora 23:00 și în reluare sâmbăta la ora 18:30.

Ca în majoritatea oraşelor mari, parcarea se plăteşte, în general, în Łódź, deşi destul de ieftin. Agnieszka cere 75 de cenţi pe oră: „E o parcare particulară, deci trebuie să plăteşti”. Însă şoferii pot folosi pe gratis această parcare particulară. Ea aparţine bisericii numite Doamna Noastră a Ajutorului Perpetuu şi proprietarii de maşini au chiar binecuvântarea Domnului pentru a parca aici. „De câte ori parchez aici, spun rugăciunea Sfântului Rozariu. Rugăciunile fac parte din viaţa noastră zilnică. Aşa că pot spune cu uşurinţă 10 Ave Maria aici”, spune Krystyna. Asta deoarece preotul le cere rugăciuni, nu bani, celor care parchează aici. Aveţi grijă, însă: „preţurile” lui se pot „cumula”. Preot: „Cer 10 Ave Maria pentru primele 15 minute şi încă 10 Ave Maria pentru fiecare sfert de oră, după aceea”.

Oamenii se pot ruga oriunde vor: în maşinile lor sau mai târziu, în biserică. Însă deşi mulţi polonezi sunt catolici fervenţi, n-am putut găsi pe nimeni dispus să se roage în faţa camerei. Maria Nowak: „E un ritual sacru pentru toţi care vor să parcheze aici. Pentru că parcarea e a noastră, a bisericii. Preotul a amenajat-o. Aşa că toţi cei care parchează aici ar trebui să intre în biserică şi să se roage”. Ryszard Szmist, preot catolic, supraveghetor parcare în Łódź: „Dacă cineva refuză, spun: nu vrei să te rogi pentru proprii tăi părinţi? Dar nimeni nu monitorizează şi nu controlează asta. Unii fac glume şi întreabă: Unde să îngenunchez? Iar eu le spun că nu e nevoie”.

În unele oraşe, şoferii se roagă pentru un loc de parcare. În Łódź, se roagă DUPĂ ce l-au găsit!

(digi24.ro)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.