Roada de mere, cu 65.000 tone mai mică decât în anul trecut

0
30

Anul acesta, recolta de mere constituie 530.000 de tone, în comparație cu 595.000 în anul 2019. Aceasta chiar dacă suprafața plantațiilor pe rod s-a majorat cu 0,12 mii hectare. Specialiștii de la Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului susțin că recolta de mere este mai mică din cauza condițiilor secetoase din anul curent, dar și grindina care a căzut în unele localități.

Contactat de IPN, Vasile Șarban, șeful Direcției politici de producție, procesare și reglementări de calitate a produselor vegetale, a declarat că au fost ani în care roada a fost și mai mică. 

De exemplu, în 2010 s-au adunat 207 mii de tone de mere, însă atunci și suprafața plantațiilor pe rod era mai mică. Recolta a fost modestă și în 2007, un an secetos – 218,19 mii tone de mere. Cea mai mică recoltă din ultimele decenii a fost în 2006 – 202, 8 mii tone de mere.  Atunci productivitatea globală a fost de doar 3,14 tone la hectar. Era vorba despre plantații moștenite din perioada sovietică.

Vasile Șarban a precizat că volumele anului curent acoperă necesitățile pieței interne și există cantități suficiente și pentru export. Anul acesta s-au adunat 2,8 mii tone de gutui. Recolta medie la hectar s-a diminuat cu 5%. Dar cantitatea este aceeași ca anul trecut datorită faptului că suprafața plantațiilor de gutui pe rod s-a mărit cu 6%. 

Oficialul de la minister spune că producătorii din țară nu manifestă interes pentru creșterea gutuilor. Piața nu este atât de dezvoltată pentru acest tip de produs, utilizat mai mult la procesare sau în gospodăriile casnice. Exporturile de gutui sunt nesemnificative. Fructul este foarte afectat de arsura bacteriană și aceasta este o problemă pentru agricultori. (SURSA: ipn)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.