Roadă binecuvântată la Cosăuţi

0
75

Anul acesta la Cosăuţi, pe terenul îngrijit de SRL “AgroPalii”, este recoltată o roadă record de sfeclă de zahăr, aproximativ 70-75 tone la hectar.

Din totalul de 540 hectare prelucrate de acest agent economic, pe care au fost plantate grâu, floarea-soarelui şi păpuşoi, 60 de hectare au fost însămânţate cu sfeclă de zahăr. Administratorul societăţii este părintele Ieronim, duhovnic la mănăstirea Cosăuţi, care ne spune că se descurcă atât cu treburile bisericeşti, cât şi cu afacerea din agricultură. “Eu port de grija spirituală, dar şi materială a creştinilor din satul Cosăuţi. Cultura sfeclei de zahăr este profitabilă doar dacă se respectă condiţiile de îngrijire şi dacă dă bunul Dumnezeu ploaia de sus ca să “irige” pământul. Este o roadă binecuvântată de la Dumnezeu şi un an cu belşug”. Şi dacă anul trecut aici au fost recoltate în medie 55 tone de sfeclă pe hectar, anul acesta roada ajunge la 70-75 tone/ha.

Părintele Ieronim consideră că baza bună, adică prelucrarea solului cu îngrăşăminte organice şi minerale, dar şi creşterea gospodărească a acestei producţii a dus la un rezultat frumos. Acesta mai spune că fabrica autohtonă de zahăr unde va ajunge sfecla de la Cosăuţi dă un preţ bun pe ea, aşa că nu s-a muncit în zadar.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.