Rețeaua de apeduct Soroca-Bălți va fi extinsă în alte 5 raioane

0
65

Rețeaua de apeduct Soroca-Bălți urmează a fi extinsă în alte cinci raioane din nordul țării, care la moment sunt asigurate cu ape freatice, ce nu pot fi folosite în alimentație.

În acest sens, Banca Europeană de Investiţii (BEI) şi Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) vor acorda Moldovei un împrumut de 30 de milioane de euro pentru modernizarea şi extinderea reţelei de apeduct Soroca-Bălţi, scrie publika.md. Totodată, începând cu 1 august 2016, Uniunea Europeană va contribui cu granturi în sumă de 10 milioane de euro.

Proiectele prevăd aprovizionarea cu apa din râul Nistru a peste 400 de mii de locuitori din localitățile Floreşti, Drochia, Râşcani, Sângerei şi Teleneşti.

Contactat de către Observatorul de Nord pentru a oferi detalii la acest subiect, directorul Întreprinderii Interraionale de Stat „Acva-Nord”, Tudor Panici, a declarat că urmează a fi creat un operator regional, care va livra apă consumatorilor din aceste raioane la un preț unic și conform unui regulament stabilit în comun acord și care va fi respectat de către toate părțile în unanimitate. “Astfel se întâmplă că în fiecare raion se investește potrivit cu decizia fiecărui președinte de raion și aceasta ar putea să nu fie cea mai bună soluție de cheltuială a banilor publici. Plus la acestea, vrem să excludem situația în care trebuie să fii prieten cu un oarecare membru de partid pentru a avea apă”, ne comunică domnul Panici.

Dumnealui ne-a explicat că, împrumutul oferit Republicii Moldova este destinat creării acestui operator regional în care trebuie să fie incluse toate întreprinderile comunale legate de apă și canalizare din raioanele sus-menționate. “În acest sens există Hotărârea de Guvern, nr. 400 din iunie 2011, despre studiul de fezabilitate legat de situația la întreprinderile de alimentare cu apă în partea de nord a țării. Pentru realizarea acestuia, Guvernul a luat un credit de la BERD în sumă de 1 mln 200 mii euro. Studiul a fost efectuat de către o întreprindere din Olanda, fiind finalizat în anul 2014. Pentru a ieși din situația creată, a fost aleasă cea mai bună variată, din cele trei propuse. Potrivit acesteia, toate întreprinderile care asigură aprovizionarea cu apă și canalizare din cele 7 raioane de la nordul țării, printre care Bălți și Soroca, vor crea un operator regional cu o anumită infrastructură. Banii acordați prin împrumut urmează a fi împărțiți între aceste întreprinderi, care nu pot fi folosiți fără a parcurge anumiți pași. Există și un Memorandum semnat de către președinții de raioane în acest sens. Analizele de laborator efectuate în urma studiului de fezabilitate arătă că apeductul din Soroca poate să reziste încă 50 de ani“, ne-a spus Tudor Panici.

La moment, însă, situația este blocată de către S.A.“Regie Apă-Canal” Soroca, care se abține să ia o decizie în privința creării operatorului regional. Contactat de către Observatorul de Nord, șeful interimar al  S.A.“Regie Apă-Canal” Soroca, Dumitru Palamarciuc, nu a răspuns la apel pentru comentarii. Menționăm că, pe data de 11 august 2016, ora 11.00, în incinta Primăriei mun. Bălți, et. 3, în Sala de ședințe va avea loc o întrunire cu factorii de decizie, la care se va discuta despre situația la ora actuală, detalii legate de modalitatea de creare a operatorului și numirea unei persoane responsabile de acest proces.

Actualmente, apeductul Soroca-Bălţi asigură cu apă aproximativ 150 de mii de consumatori.

Cu detalii revenim într-unul din numerele viitoare ale ziarului.

Articolul precedentMajoritatea grădinițelor sunt inaccesibile pentru copiii cu dizabilități
Articolul următorÎn două luni au fost depistate ŞAPTE CAZURI DE ELECTROCUTARE!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.