Prețul la curentul electric s-a micșorat aproape cu un leu – vom plăti 4,65 lei/kWh

0
220

  După cum anunță anre.md, Luând în considerare unele comentarii tendențioase apărute în spațiul public, ce țin de calculele prețurilor reglementate de furnizare a energiei electrice furnizată de Î.C.S. „Premier Energy” S.R.L. și S.A „FEE Nord”, aprobate la 8 decembrie 2022 de către Consiliul de Administrație al ANRE, venim cu următoarele clarificări:

 

 1. Afirmațiile promovate activ în spațiul public poartă un caracter vădit tendențios, bazat pe analize superficiale și argumente eronate.
 2. Prețurile reglementate la energia electrică au fost determinate și aprobate în strictă  conformitate cu prevederile Metodologiei de calculare, aprobare şi aplicare a prețurilor reglementate pentru furnizarea energiei electrice de către furnizorul de ultimă opțiune şi furnizorul serviciului universal (aprobată prin Hotărârea Consiliului de Administrație al  ANRE nr. 65/2018 din 23.02.2018). Calculele finale și notele informative efectuate de Agenție sunt publice (au fost plasate la  compartimentul Transparență decizională/proiecte supuse aprobării).
 3. Furnizorii reglementați Î.C.S. „Premier Energy” S.R.L. și S.A „FEE Nord” au prezentat solicitările de ajustare a prețurilor reglementate și calculele efectuate în conformitate cu exigențele Metodologiei tarifare și în termenul stabilit la punctul 1 din Dispoziția nr. 53 din 5.12.2022 a Comisiei pentru Situații Excepționale a Republicii Moldova, iar prețurile reglementate aprobate au fost determinate de către ANRE ținând cont de cheltuielile strict necesare a fi suportate de către furnizorii respectivi.
 4. Prețurile reglementate pentru furnizarea energiei electrice includ următoarele componente:
 • costurile pentru energia electrică planificată a fi procurată de către furnizorii de la S.A. „Energocom”, ținând cont de cantitățile de energie electrică și prețurile la energia electrică ce se planifică a fi procurate, inclusiv de la producătorii autohtoni, de la MGRES și din România (a se vedea ponderea în diagrama nr. 1 prezentată mai jos);


Diagrama nr. 1

 

 • cheltuielile de bază ale furnizorilor Î.C.S. „Premier Energy” S.R.L. și S.A. „FEE Nord”, inclusiv rentabilitatea (prezentate în diagrama nr. 2 de mai jos);
 • costurile pentru prestarea serviciului de transport al energiei electrice suportate de furnizorii respectivi, care se determină în funcție de cantitatea de energie electrică transportată și tariful pentru serviciul de transport al energiei electrice (diagrama nr. 2);
 • costurile pentru prestarea serviciului de distribuție a energiei electrice suportate de furnizorii respectivi, care se determină în funcție de cantitatea de energie electrică distribuită și tariful mediu de distribuție a energiei electrice în anul 2022 (diagrama nr. 2);
 • devierile tarifare justificate care s-au creat în perioada precedentă a anului 2022 (diagrama nr. 2).

Diagrama nr.2

 1. Pentru determinarea prețurilor reglementate, toate costurile enumerate mai sus, înregistrate de furnizorul universal la nivelul întregii perioade de reglementare (an calendaristic) se împart la cantitatea de energie electrică ce se planifică a fi furnizată consumatorilor finali.
 2. Prețurile reglementate se aprobă în baza prețului de achiziție mediu anual. Orice referire la prețurile curente în anumite perioade de timp nu sunt relevante și trebuie tratate doar ca parte a prețului mediu ponderat anual. Ca informare – structura actuală de achiziție a furnizorilor prevede un preț mediu pentru energia electrică de la mixul de surse prezentat în Diagrama 1 pentru luna decembrie este de 272 bani /kWh pentru Î.C.S. „Premier Energy” S.R.L. și 261 bani/kWh pentru S.A. „FEE Nord”, pe când prețul mediu ponderat anual de achiziție care stă la baza prețurilor reglementate aprobate la 8.12.2022 este de circa 175 bani/kWh.
 3. Referitor la costurile suportate de furnizorii reglementați pentru procurarea energiei electrice de la MGRES, pe parcursul perioadei 4 decembrie–8 decembrie 2022, este oportun de menționat că la determinarea costurilor pentru energia electrică procurată au fost luate în considerare acele cantități de energie electrică prezentate de furnizori conform contractelor încheiate, iar la sfârșitul lunii se va stabili cu exactitate care vor fi cantitățile de energie electrică procurate de la acest producător și în cazul în care ele vor fi mai mari/mici decât cele planificate, acestea vor fi luate în considerare la ulterioara ajustare a prețurilor.
 4. Referitor la constatarea precum că ”ANRE a majorat cu 33% ca să scadă cu 25%” – este important de menționat că, majorarea prețurilor din 2 decembrie 2022 a fost condiționată de majorarea costurilor aferente prestării serviciului de distribuție a energiei electrice, dezechilibrele înregistrate de către furnizori pe parcursul lunii iunie,  ajustarea indicelui prețurilor de consum, iar prețurile aprobate la 8 decembrie 2022 fiind reduse datorită faptului micșorării prețului de procurare a energiei electrice începând cu 4 decembrie.

În context, reamintim că Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică a aprobat noile prețuri pentru furnizarea energiei electrice din partea furnizorilor “Premier Energy” și “FEE-Nord”.

Astfel, consumatorii “FEE-Nord” vor plăti un preț de 4,65 lei/kWh, cu 95 bani mai puțin față de tariful actual. FEE-nord a cerut inițial un preț de 5,35 lei/kWh.


 • ETICHETE
 • VC
Articolul precedentCinci metode care te pot ajuta să scapi de gândacii de bucătărie (taracani)
Articolul următorDe ce să pui lapte în varza călită. Schimbă tot gustul, aşa vei proceda de acum
fondat la 3.11.1998, înregistrat la Camera Înregistrărilor de Stat, membru al Asociaţiei Presei Independente afiliate WAN (Organizaţiei Internaţionale a Ziarelor) din anul 1999, este primul ziar din câmpia Sorocii, care este inclus în Catalogul ÎS "Poşta Moldovei", apare în limba română

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.