Preotul Mihail Milea: “De pe ambele maluri ale Prutului se vor aduna copiii aici și vor aduce slavă lui Dumnezeu…”

0
177

Marți, 22 octombrie, la Egoreni a fost sfințită crucea și locul viitorului campus „Sfântului Mucenic Sava de la Buzău” pentru elevii din arealul românesc. Sfințirea a avut loc cu binecuvântarea PS Antonie, Episcop de Bălţi, și a fost săvârșită de preoții Mihail Milea de la Buzău, Gabriel Macovei de la Broșteni, Sorin Huluță, parohul bisericii „Sf. Martiri Brâncoveni” din Soroca, și Iulian Damian, parohul bisericii „Sf. Dumitru” din satul Alexandru cel Bun.

“Ce emoție și bucurie au simțit constructorii Cetății Soroca în secolul XV când au început zidirea acestei cetăți de apărare a neamului nostru românesc, aceeași bucurie și emoție o simțim și noi, cei de astăzi, care ne aflăm aici, la frontiera Țării. Binecuvântăm crucea aceasta care va însemna locul de construire a unui campus pentru copiii de pe ambele maluri ale Prutului, închinat Marii Uniri și sub ocrotirea sfântului mucenic Sava de la Buzău. Va fi o casă de odihnă, de prietenie, de înfrățire a tuturor celor care simt românește. De pe ambele maluri ale Prutului se vor aduna aici copiii și vor aduce slavă lui Dumnezeu. Această cruce aduce aminte ce mare este Dumnezeu, ce mare va fi acest campus ce se va construi aici, ce mare este dragostea celor prezenți la o zi istorică”, a menționat după sfințirea locului preotul profesor doctor Mihail Milea, preşedintele Fundaţiei ”Sf. Sava de la Buzău” și cetățean de onoare al raionului Soroca.

Ziua aleasă a fost una frumoasă, iar ceața îi dădea acestui loc de la marginea hotarului istoric al Țării o atmosferă de basm. ”Eu mi-aduc aminte că Biserica ”Sfinții martiri Brâncoveni” a pornit tot cam așa, într-o zi cu multă negură, cu multă ceață sfințeam pietrele de temelie cu ÎPS Petru și un sobor de preoți și a fost de bun augur. S-a ridicat. Sunt convins că acesta este un moment istoric și poate dă Dumnezeu ca în scurt timp să participăm la slujba de sfințire a acestui campus ”Sf. Sava de la Buzău”, a acestei case de odihnă”, a adăugat Sorin Huluță, parohul bisericii „Sf. Martiri Brâncoveni” din Soroca. Apropo, părintele Sorin Huluță și doamna Ana Bejan sunt cei care s-au implicat și vor ajuta în continuare ca inițiativa părintelui Mihail Milea să devină realitate. ”A fost un vis mare al părintelui Milea și-l văd astăzi foarte bucuros și vă dorim tuturor Doamne ajută. Eu cred că mare este Dumnezeu și câte un pic, câte un pic se va face, așa cum s-a construit Cetatea Soroca, cum s-a construit mănăstirea meșterului Manole. De fapt, este încă un pas spre Unire pe care ați făcut-o, și părintele Gabriel, și părintele Sorin de aici de la Mitropolia Basarabiei, și protopopul nostru Iulian Damian s-a atașat de noi foarte mult și-i mulțumim și-l îmbrățișăm. Eu trăiesc niște clipe deosebite și m-am gândit acum: Doamne Dumnezeule, să-mi dea viață și sănătate să fiu și eu la sfințirea acestui campus”.

Crucea instalată la Egoreni a fost sculptată de Veaceslav Lozan, meșter pietrar de la Cosăuți, și le-a plăcut tuturor celor prezenți, încât părintele Milea nu s-a putut abține să nu o cuprindă atunci când a văzut-o. Campusul de vară „Sf. Sava de la Buzău” de pe malul Nistrului va fi pentru copiii de pe ambele maluri ale Prutului, iar construcția urmează să înceapă de anul viitor. Lucrările vor fi efectuate cu sprijinul financiar al Fundaţiei ”Sf. Sava de la Buzău” și cu contribuția oamenilor de bună-credință, a enoriașilor bisericilor Mitropoliei Basarabiei etc.


Articolul precedentFOTOGRAFIA ZILEI: Design autohton
Articolul următorSurpriză pe piața imobiliară: ce se întâmplă cu complexele rezidențiale noi?
Licenţiat în jurnalism și Master în Științe ale Comunicării, Facultatea de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării, Universitatea de Stat din Moldova.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.