Plantarea și îngrijirea lalelelor primăvara: sfaturi pentru o grădină frumoasă

0
137

Lalelele, după cum știți, sunt unul dintre simbolurile Olandei. Dar datorită frumuseții delicate a acestei flori de primăvară, ele au devenit o prezență încântătoare și în grădinile noastre. În primăvară, când lalelele își fac apariția, ele aduc o explozie de culori și parfumuri. Cu toate acestea, pentru a le avea în grădină și a vă bucura de frumusețea lor, este important să le acordați îngrijire corespunzătoare nu numai în timpul înfloririi, ci pe tot parcursul anului.

Plantarea lalelelor primăvara

În general, plantarea lalelelor se face toamna, iar în primăvară se face doar după ce a trecut riscul de îngheț. În mod normal, acest lucru se întâmplă după luna martie. Zona în care locuiți este foarte importantă. Nu plantați lalele prea târziu primăvară, deoarece temperaturile înalte pot determina moartea prematură a florilor. Temperaturile ideale de creștere și înflorire a lalelelor sunt în jur de 20 de grade Celsius ziua și 10-12 grade Celsius noaptea.

Udați bine bulbii de lalele după plantare și apoi în mod regulat, în funcție de precipitațiile căzute. Aveți grijă, fiindcă ele nu au nevoie de umiditate în exces. Dacă ați cumpărat bulbi în toamnă, aceștia trebuie păstrați într-un loc uscat și răcoros, la o temperatură sub 7-8 grade Celsius, până la un minim de 4-5 grade.

Dacă ați cumpărat bulbi în primăvară, asigurați-vă că aceștia au avut o perioadă de “iarnă” de cel puțin 8-10 săptămâni, așa cum este descris mai sus, altfel nu vor înflori sau vor înflori slab.

Cât de des să hrănești lalelele

Lalelele au nevoie de hrănire de 3-4 ori pe sezon. Fiecare aplicare de îngrășăminte este asociată cu ciclurile de viață ale plantelor:

  • prima hrănire se efectuează la începutul primăverii, de îndată ce pământul se dezgheță;
  • a doua hrănire este posibilă imediat după apariția mugurilor;
  • A treia hrănire se recomandă la începutul înfloririi;
  • Dacă doriți, puteți hrăni lalelele a patra oară – de îndată ce acestea înfloresc.

De ce macro și microelemente au nevoie lalelele?

Lalelele absorb nutrienții cel mai bine în perioada de înmugurire. Dar acestea trebuie hrănite pe tot parcursul sezonului de vegetație, în special cu plantarea densă, care nu permite plantelor să primească o cantitate suficientă de nutrienți.

În primul rând, ca majoritatea plantelor, lalelele necesită un complex de azot, fosfor și potasiu. Cu toate acestea, oligoelementele sunt, de asemenea, foarte importante. Toate influențează creșterea și dezvoltarea acestor frumoase flori de primăvară.

Azot Stimulează creșterea și dezvoltarea plantelor. Cu deficit de azot, lungimea tulpinii și dimensiunea mugurilor scad, precum și numărul de bulbi noi formați. Excesul de azot întârzie înflorirea și reduce rezistența lalelelor la boli
Potasiu Crește rezistența la iarnă și ajută lalelele să reziste bolilor. Promovează formarea de noi bulbi
Fosfor Întărește rădăcinile, stimulează înflorirea. Cu toate acestea, cu un exces de fosfor, plantele absorb fierul mai rău.
Fier Necesar pentru formarea normală a clorofilei. Cu deficit de fier, frunzele devin palide și planta devine slabă
Mangan Necesar pentru procesul de fotosinteză. Dacă în sol există o cantitate excesivă de mangan, plantele sunt mai puțin capabile să absoarbă fier.
Magneziu Are un efect benefic asupra metabolismului plantelor. Cu deficit de magneziu, frunzele încep să moară
Molibden Ajută lalelele să absoarbă azotul. Deficitul de molibden poate provoca cloroză
Bor Stimulează înflorirea și întărirea semințelor. Deficitul de bor provoacă uneori cloroză, slăbirea pedunculilor și a bulbilor fiice
Calciu Deficiența de calciu poate provoca ofilirea mugurilor florali
Cupru Crește rezistența plantelor la bolile fungice
Zinc Ajută la creșterea rezistenței plantelor la fluctuațiile de temperatură

Clorul este contraindicat pentru lalele, de aceea este important să excludeți toate îngrășămintele care îl conțin. În plus, nu este de dorit să se aplice gunoi de grajd sub aceste flori de primăvară, deoarece poate cauza putrezirea bulbilor. De regulă, lalelele sunt hrănite cu îngrășăminte complexe gata făcute. Pentru a evita arderea rădăcinilor și frunzelor tinere, este mai bine să aplicați îngrășăminte dimineața devreme sau seara și, de asemenea, să le combinați cu udare abundentă.

Bolile lalelelor

Majoritatea bolilor pornesc de la calitatea bulbilor de lalele și de la modul în care aceștia sunt depozitați. Ideal ar fi să efectuați un tratament cu fungicide direct pe bulbi, chiar înainte de plantare.

Oricum, îndepărtați toți bulbii care prezintă urme de lovituri, sunt moi la atingere sau au mucegai. Acest lucru vă va feri de neplăceri ulterioare.

 

 

 

 


Articolul precedentAmbasadorul Cehiei, în vizită la Soroca: Noi perspective de cooperare bilaterală / VIDEO
Articolul următorMeteo, 15 martie 2024: vremea se mai încălzește puțin, iar probabilitatea unei ploi este de doar 10 la sută

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.