Ping-pong între Consiliul Raional Soroca și Ministerul Finanțelor: cine va achita restanțele angajaților de la Asistența Socială?

0
804

Recent, 23 de consilieri raionali au venit cu un demers către Guvernul Republicii Moldova și în special față de Ministerul Finanțelor, în care cer soluționarea problemei care ține de achitarea plăților salariale depline față de angajații Direcției Asistență Socială și Protecție a Familiei Soroca. Aleșii motivează că în bugetul raional nu sunt suficiente mijloace nici măcar pentru acoperirea necesităților prioritare ale instituțiilor din subordinea Consiliului Raional Soroca.

Suma solicitată pentru suplinirea restanței la salariul angajaților DASPF este de două milioane opt sute douăsprezece mii lei. Scrisoarea a ajuns la Ministerul Finanțelor, iar autoritățile centrale au trimis deja și un răspuns consilierilor raionali. Informația ne-a fost comunicată de Cristina Nicolau, șefa Direcției Comunicare și Protocol a Ministerului Finanțelor.

“Ținând cont de resursele disponibile și de posibilitățile bugetului de stat, Ministerul Finanțelor în baza HG nr. 101/2024 a alocat pentru bugetul Consiliului raional Soroca 1 851,6 mii lei pentru achitarea salariului și plata contribuțiilor de asigurări sociale de stat pentru luna decembrie a anului 2023 a angajaților din sistemul de asistență socială, urmare a implementării reformei sistemului de asistență socială „Restart”. Totodată, informăm că, reforma „Restart” aprobată prin Legea nr. 256/2023 – prevede preluarea competențelor din domeniul asistenței sociale de la APL de nivelul al doilea de către Ministerul Muncii și Protecției Sociale, cu excepția municipiului Chișinău și a unității teritoriale autonome Găgăuzia. – respectiv aceste cheltuieli nu mai revine APL-urilor Suplimentar, informăm că, stabilirea priorităților în alocarea și asigurarea cheltuielilor aparțin exclusiv APL, excepții fiind: onorarea angajamentelor de deservire a datoriei unităților administrativ-teritoriale, cheltuielilor de personal, de achitare a indemnizațiilor, a compensațiilor, a alocațiilor și a ajutoarelor sociale, precum și a cheltuielilor pentru resursele termoenergetice. În rest, utilizarea resurselor financiare disponibile ale bugetelor locale nu presupun nici o condiționalitate din partea cadrului normativ” se spune în răspunsul primit de noi de la Ministerul Finanțelor.

Menționam că foștii angajați ai Direcției Asistență Socială și Protecție a Familiei Soroca, care între timp a fost lichidată, nu și-au primit salariul pentru luna decembrie și restul garanțiilor sociale pentru anul 2023. Totodată o parte din foștii colaboratori ai Direcției au fost angajați la nou-creata Agenție Teritorială de Asistență Socială Nord-Est.


Articolul precedent«Если чего-то не хватает, добавим мы!» Microinvest финансирует проекты в новом агросезоне /PUBLICITATE
Articolul următorMeteo, 27 februarie: și astăzi vom avea o zi de…primăvară, fără precipitații
Licenţiat în jurnalism și Master în Științe ale Comunicării, Facultatea de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării, Universitatea de Stat din Moldova.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.