Pe unda poeziei cu Victoria Fonari, Lidia Grosu şi Sandu Cupcea

0
129

Poezia este glasul sufletului omenesc. Acest glas, plin de durere sau de bucurie, de dragoste sau de ură, de curaj sau de frică, deține nemaipomenita forță de a ne transfera într-o altă lume. Poezia este cea care ne aminteşte că suntem oameni, este cea care ne sensibilizează şi ne îndeamnă să ne purificăm sufletele. Poezia este cea care ne apropie prin intermediul cuvântului, prin intermediul sentimentului, prin privirea ochiului nostru interior.

Fericita ocazie de a îmbrățişa poezia au avut-o elevii şi profesorii de la IPLT „C. Stere”, Soroca. Vineri, 20 ianuarie, pragul liceului a fost păşit de către scriitoarele VICTORIA FONARI, LIDIA GROSU şi de către actorul SANDU CUPCEA. Activitatea a fost organizată de către catedra de limba şi literatura română, responsabili fiind profesoara Mihalcean Drăgălina şi discipolii acesteia din clasele a VI-a „B”, a VI-a „C” şi a XI-a „A”. De asemenea, la activitate a fost prezentă doamna Tamara Coşciug, reprezentantă a Secției cultură şi turism din cadrul Consiliului Raional Soroca. A fost o zi plină de culoare pentru L.T. „C. Stere”. Acesta a îmbrăcat frumoasele straie ale poeziei. Am avut şansa de a atinge poezia, de a-i simți fiecare vers, fiecare literă, pentru că cei care ne-au onorat cu prezența sunt creatori de frumos, sunt magicieni ce îi dau viață poeziei şi o ghidează spre sufletele fiecărui cititor. Sunt cu toții nişte persoane deosebite, adevărați patrioți şi slujitori ai cuvântului românesc. Cu toate că ne aflăm în toiul iernii, i-am asemăna cu un vânt cald de primăvară, întrucât poeziile scrise, recitate de dumnealor pătrund până în cele mai adânci unghere ale sufletului, ne scutură bine de grijile banale, cotidiene şi ne amintesc, ne îndeamnă să trăim viața, şi nu să trecem prin ea; să iubim, şi nu doar să vorbim despre iubire; să ne promovăm valorile naționale, în loc de a adopta tot ce e în vogă; să avem grijă unii de alții. La fel cum vântul de primăvară trezeşte natura la viață, aşa şi munca dumnealor are un scop nobil: de a ne menține sufletele veşnic vii prin intermediul poeziei, prin intermediul cuvântului.

În cadrul activității elevii au demonstrat că sunt cunoscuți cu lucrările invitaților; au recitat versurile acestora; le-au înscenat; au prezentat copilul, adolescentul şi adultul din fiecare poet. Oaspeții ne-au mărturisit că se simt împliniți atunci când lucrările lor trăiesc şi în inimile cititorilor. Artiştii au recitat propriile versuri, dar şi ale colegilor de breaslă. Ne-au demonstrat că viața este frumoasă dacă ştim să mergem prin ea cu iubire, speranță, credință şi dorința de a străbate necunoscutul. Activitatea s-a încheiat cu un dialog dintre cititori şi artişti. Elevii care au valorificat opera scriitorilor s-au ales cu frumoase daruri de carte din partea autorilor.

Este foarte important să ne oprim din învălmăşeala care ne cuprinde în ultimul timp şi să ne apropiem urechea sufletului nostru de versuri inedite; pline de dor, de dragoste, de înflăcărat patriotism, de arzătoarea dorință de a pătrunde nepătrunsul. Doar astfel avem posibilitatea de a ne purifica sufletele şi de a ne apropia de frumos.

Drăgălina Mihalcean,
profesoară de limba şi literatura română,

IPLT „C. Stere”, Soroca


Articolul precedentREȚETA DE ACASĂ: Sos roşu cu rădăcinoase
Articolul următorCea mai mare și cea mai mică pensie în Republica Moldova
fondat la 3.11.1998, înregistrat la Camera Înregistrărilor de Stat, membru al Asociaţiei Presei Independente afiliate WAN (Organizaţiei Internaţionale a Ziarelor) din anul 1999, este primul ziar din câmpia Sorocii, care este inclus în Catalogul ÎS "Poşta Moldovei", apare în limba română

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.