Opere literare jubiliare – 2019 „Nu poți deschide o carte și să nu înveți ceva”         

0
240

CDI „Mihail Sadoveanu” își propune să familiarizeze cititorii ziarului Observatorul de Nord cu cele mai citite opere literare, opere ce-și sărbătoresc în 2019 jubileul din data publicării și care pot fi găsite pe rafturile bibliotecilor din oraș.

Cartea este considerată ca fiind un adevărat izvor de înțelepciune , prin intermediul ei aflăm multe lucruri interesante, ne îmbogățim vocabularul, ne dezvoltăm spiritual, moral și multilateral. În cărți este păstrată istoria neamului,  filele lor sunt martori ai progresului tehnologic, științific și creativ. În cărți ne regăsim trecutul, istoria întregii vieți iar deseori chiar și viitorul. Începutul unui drum spre noi cunoștințe este momentul când deschidem o carte. Niciuna dintre sursele de informare  (radio, televiziune sau internet) nu poate înlocui cititul cărților, care nu poate avea decât efecte pozitive.

  • „Nu poți deschide o carte și să nu înveți ceva”. Confucius

Un loc aparte în acest șir lung de opere jubiliare  îl ocupă Despot Vodă de Vasile Alecsandri, care face din data publicării 140 de ani .Opera are ca subiect Moldova din perioada de decadență de după domnia lui Ștefan cel Mare și Sfânt. Este scrisă în iarna anului 1848 – 1879, când poetul împlinea 60 de ani. Prin urmare Despot Vodă apare ca o operă de o maturitate artistică desăvârșită. Pentru prima dată drama Despot Vodă este montată în scenă la 30 septembrie 1879 și se bucură de succes chiar din prima montare.

Evoluția conflictului  dramatic , personajele, întâmplările și situațiile descrise pledează în favoarea caracterului romantic al acestei drame.

Cu cinci ani mai târziu Vasile Alecsandri publică una din cele mai reușite lucrări dramatice ale sale Fântâna Blanduziei în care reușește proiectarea unei viziuni antice- iată linia dealurilor pleșuve; marea albastră, pământul îmbibat cu calciu din care răsar câțiva măslini și comori – aceasta fiind de ajuns pentru a ne închipui un mic fragment de antichitate.

Una din cele mai citite dar și mai iubite opere din literatura universală cărți, care împlinește 135 de ani de la apariție este Aventurile lui Huckleberry Finn de scriitorul american Mark Twain și prezintă o poveste savuroasă construită în jurul a trei băieți curajoși aflați într-un tărâm magic – malurile fluviului Mississippi. Dragi cititori; aceasta este una din cele mai frumoase cărți scrise vreo dată. Citiți-o; recitiți-o și propuneți-o și prietenilor.

Altă carte ce ocupă un loc aparte în preferințele publicului cititor și care face 125 ani de la publicare este Cartea Junglei de Rudyard Kipling. Cred că Mowgli, copilul găsit și adoptat de o familie de lupi, prietenia lui cu ursul Baloo, pantera Baghira; șarpele Kaa ,dar și lupta pe viață și pe moarte dintre el și tigrul Shere Khan – este o frumoasă linie de subiect ce-i va fascina pe cei de vor decide să savureze această operă.

Nu pot să nu amintesc de o operă puțin mai contemporană dar deloc mai puțin apreciată  scrisă de Spiridon Vangheli, care a văzut lumina tiparului acu 55 de ani.

Este vorba de Băiețelul din Coliba Albastră. Din ea copiii află că „ Pământul este negru. El o roagă pe Ploaie să-l spele. Ploaia coboară din cer, îl spală și Pământul se face verde”. Este atât de frumos colorată iar subiectul este pe înțelesul fiecărui copil.

Opere jubiliare sunt multe și interesante iar noi vom fi foarte bucuroși să vă familiarizăm cu subiectele descrise în ele pe paginile ziarului în viitor.

Emilia Evdochimov, șef serviciu Fonduri CDI „Mihail Sadoveanu”


Articolul precedentСОРОКСКИЙ ИЗБИРАТЕЛЬНЫЙ ОКРУГ NR.7 К ВЫБОРАМ ГОТОВ!
Articolul următorUnde vor vota locuitorii municipiului și cei din satele raionului Soroca? Vedeți lista și adresele secțiilor de votare
OdN
fondat la 3.11.1998, înregistrat la Camera Înregistrărilor de Stat, membru al Asociaţiei Presei Independente afiliate WAN (Organizaţiei Internaţionale a Ziarelor) din anul 1999, este primul ziar din câmpia Sorocii, care este inclus în Catalogul ÎS "Poşta Moldovei", apare în limba română

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.