O nouă carte a profesorului Tudor Nistor

0
72

Luni, la Colegiul de Arte “Nicolae Botgros” a avut loc lansarea manualului “Metodă de contrabas” al profesorului şi Omului Emerit, Tudor Nistor. La frumosul eveniment gazdele au fost reprezentate de Tamara Griţenco, Ignat Berbeci, Ana Bejan, colegii şi elevii de la această instituţie, în calitate de oaspeţi fiind Diana Bumea, Ion Ciobanu, Serghei Ciuhrii şi Gheorghe Banariuc.

Muzicienii au avut numai cuvinte de bine despre acest volum, vorbind şi despre unicitatea sa în spaţiul nostru cultural. “Eu am avut onoarea să fac prima lectură a textului acestui material şi, făcând lectura, m-am mai interesat, am mai văzut, am mai căutat. Aşa că m-am convins că în tot spaţiul nostru românesc, şi nu doar în Basarabia, nu există un manual de asemenea proporţii pentru contrabas”, a menţionat în discursul său Ignat Berbeci. În cele 5 capitole şi anexă se conţine un material muzical amplu, unde sunt abordate nu doar metode de interpretare a muzicii clasice, ci şi a folclorului nostru.

DSC_0776.jpg

DSC_0788.jpgTudor Nistor s-a născut acum 75 de ani într-o mahala lăutărească din oraşul Edineţ. Profesorul a publicat anterior şi o “Crestomaţie pentru contrabas”, iar acum a venit cu un manual impunător, nu doar prin volumul de 370 de pagini, ci prin conţinut. “Cartea aceasta este o lucrare şi un rezultat al muncii mele pedagogice mai mult de patruzeci de ani, a mărturisit autorul. Învăţând foarte mulţi elevi, am învăţat şi eu, controlând sistematic oportunitatea diverselor poziţii. Dar nu numai experienţa mea este la baza manualului, ci mai multe experienţe şi ale altor autori. Am elaborat manualul din lipsa de literatură didactică pentru acest instrument, celelalte cărţi sunt foarte rare, învechite şi nu corespund cerinţelor actuale”.

DSC_0813.jpg

DSC_0811.jpgDupă ce discipolii autorului au prezentat şi câteva cântece solo la contrabas, în acompanierea pianului, cei prezenţi au apreciat meritele lui Tudor Nistor, care a ridicat contrabasul de la rangul de instrument de acompaniament la solo. Totodată, aceştia şi-au exprimat speranţa că manualul va fi util pentru toate şcolile muzicale, nu doar din Basarabia, dar şi din întreaga Românie.

DSC_0798.jpg

Tamara Griţenco: “Fiind gospodina acestor edificii multe, în fiecare sâmbătă sau duminică vin aici, să văd dacă nu s-a stricat vreun geam, dacă nu s-a întâmplat ceva. Şi-mi puneam de fiecare dată întrebări ce caută domnul Nistor sâmbăta şi duminica în colegiu, şi îi ziceam: chiar nu aveţi ce face acasă? Dumnealui secretul îl ţinea închis, de atâta că ceea ce se spune înainte de vreme, poate să nu se nască la timp. Şi a ţinut acest secret trei ani de zile, ca în sfârşit să ne aducă nouă celor din lumea muzicii acest manual fără preţ”.

DSC_0797.jpgDSC_0796.jpg

Ana Bejan: “Îi stă bine unei şcoli ca profesorii să scrie cărţi. Cu cât mai multe cărţi vor fi scrise de profesori, cu cât vor lăsa în urma dumnealor experienţa din foarte mulţi ani, cu atât o şcoală este foarte frumoasă. Îl cunosc pe domnul Nistor şi este un om cu o modestie deosebită şi o cuminţenie rară”.

DSC_0782.jpg

DSC_0793.jpg

DSC_0799.jpg

DSC_0784.jpg

 

DSC_0808.jpg

DSC_0820.jpg


Articolul precedentCetatea va fi deschisă în “Noaptea Muzeelor”
Articolul următorSorocenii au învins la Concursul „Genius”
Licenţiat în jurnalism și Master în Științe ale Comunicării, Facultatea de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării, Universitatea de Stat din Moldova.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.