De la sfârșitul lunii iulie, când autoritățile moldovenești au anunțat că vor reduce numărul diplomaților ruși și al personalului tehnic din cadrul Ambasadei Federației Ruse la Chișinău, și până la plecarea propriu-zisă a unor diplomați, oficiali ruși și alte surse pro-Kremlin au transmis diverse speculații, invocând câteva mesaje propagandistice. Unele surse au invocat pretinsa rusofobie a conducerii Moldovei, altele – că este o decizie luată la indicația Occidentului, în urma căreia vor avea de suferit cetățenii, și că „Moldova urmează calea Kievului”.
În ședința Guvernului din 26 iulie 2023, ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene (MAEIE) Nicu Popescu a anunțat intenția de a reduce numărul de diplomați la Ambasada Rusiei. Decizia a fost luată după ce portalul „The Insider” și postul de televiziune Jurnal TV au publicat o investigație, potrivit căreia serviciile secrete rusești ar spiona instituțiile statului nostru cu ajutorul unor antene de pe sediul Ambasadei Rusiei la Chișinău. „Timp de mai mulți ani, chiar decenii, am asistat și am fost ținta unor tipuri de activități din partea Federației Ruse destul de ostile. O parte din ele au fost realizate inclusiv prin intermediul Ambasadei Rusiei la Chișinău. Am văzut și informațiile cu un număr excesiv de antene. În opinia noastră, este foarte important ca serviciile diplomatice ale țării noastre, dar și ale altor țări, să se concentreze pe dezvoltarea bunelor relații. Or, atunci când o bună parte a prezenței diplomatice a unei alte țări este îndreptată spre eforturile de destabilizare a țării noastre și acțiuni care nu țin de modalitățile standard de acțiune a unor servicii diplomatice… Am ajuns de comun acord cu instituțiile și decidenții politici la necesitatea limitării numărului de diplomați acreditați din Federația Rusă în Moldova, astfel să fie mai puțini indivizi care acționează pentru a destabiliza situația din țara noastră”, a declarat Nicu Popescu la ședința Guvernului.
Ulterior, MAEIE a precizat într-un comunicat oficial că decizia a fost luată pentru „echivalarea numărului personalului diplomatic, administrativ, tehnic și de serviciu al Federației Ruse care activează în țara noastră cu cel al Republicii Moldova în Federația Rusă. Conform acestei decizii, la etapa actuală, reprezentarea fiecărui stat, în baza principiului de paritate, urmează să constituie 10 funcții diplomatice și 15 poziții administrative, tehnice și de serviciu”.
La 14 august 2023, 22 de diplomați ruși și 23 de angajați din rândul personalului tehnic, împreună cu familiile lor, au părăsit Republica Moldova.
Mesaj 1: Rusofobie promovată de autoritățile moldovenești
După adoptarea acestei deciziei, mai mulți oficiali ruși de rang înalt și unele surse media au răspândit diverse narațiuni false și speculative. Astfel, Dmitri Peskov, secretarul de presă al președintelui rus, a declarat, citat de site-ul agenției guvernamentale de știri TASS, că în Moldova rusofobia este stimulată și promovată la greu de conducerea țării. «Русофобия всячески поощряется сейчас в Молдове, часто не находит питательной среды среди людей. Люди, насколько мы знаем, вряд ли склонны к таким проявлениям русофобии. Само руководство рубит все канаты. Это плохо» (în traducere: „Acum, în Moldova, rusofobia este încurajată în fel și chip, deși deseori nu este acceptată de oameni. Din câte cunoaștem, oamenii nu sunt atât de predispuși să manifeste rusofobie. Însă autoritățile taie toate punțile. Asta este rău”), a spus Peskov.
Reamintim că narațiunea falsă a pretinsei rusofobii în Moldova este reluată frecvent de surse pro-Kremlin, afirmații demontate de portalul Stopfals.md.
Mesaj 2: Vor avea de suferit cetățenii moldoveni
La rândul său, Maria Zaharova, purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe al Rusiei, a spus că din cauza acestei decizii vor avea de suferit cetățenii moldoveni. Într-un comunicat publicat pe pagina web a instituției se menționează că: «Решение официального Кишинева ударит, прежде всего, по молдавским гражданам, которые из-за антироссийской линии властей своей страны будут объективно ограничены в получении российских консульских услуг и поддержании культурных, образовательных, духовных, деловых и человеческих контактов с Россией. Недружественный шаг молдавской стороны не останется без ответа. О принятых ответных мерах будет сообщено дополнительно» (în traducere: „Decizia Chișinăului oficial va lovi, în primul rând, în cetățenii moldoveni care, din cauza liniei antiruse a autorităților, vor fi limitați obiectiv în obținerea serviciilor consulare, în menținerea contactelor culturale, educaționale, spirituale, de afaceri și umane cu Rusia. Pasul neprietenos al părții moldovenești nu va rămâne fără răspuns. Despre măsurile de răspuns vom anunța suplimentar”).
Portalul Ng.ru (publicația «Независимая газета») a publicat un articol despre pretinsa rusofobie din Moldova, în care a menționat că, prin aceste acțiuni, Moldova „urmează calea Kievului” («Кишинев идет по пути Киева»).
Mesaj 3: Decizie pe placul Occidentului și NATO
Unii exponenți pro-ruși din Moldova nu au ratat nici de această dată ocazia de a amplifica mesajele Kremlinului. Astfel, fostul președinte al țării și liderul socialist Igor Dodon a declarat că decizia autorităților moldovenești de a reduce numărul diplomaților ruși a fost luată de PAS pentru a face pe plac Occidentului și a fi „în trend” cu țările NATO. La emisiunea «По фактам» cu Iulia Fiodorova, din 28 iulie 2023, difuzată la postul de televiziune Exclusiv TV, Dodon a mai exclamat: „Ce va fi mai departe, vor lupta cu farfuriile zburătoare, cu extratereștrii, despre care deja se vorbește în Congresul SUA?”. Ulterior, Dodon a publicat aceste declarații și pe pagina sa de Facebook. Reamintim că postul de televiziune TNT Exclusiv TV este afiliat Partidului Socialiștilor. Potrivit portalului de date deschise Data2b.md, postul este gestionat de compania „Exclusiv Media” S.R.L., administratoarea căreia este Ludmila Furculiță, soția deputatului BECS Corneliu Furculiță.
Narațiuni pro-Kremlin diseminate și în România
Amintim că, recent, și autoritățile de la București au decis reducerea personalului diplomatic și tehnico-administrativ al Federației Ruse în România, în baza parității. „Conform deciziei autorităților române, Federația Rusă trebuie să reducă numărul de posturi din România cu 51 de poziții – adică cu 21 de poziții de diplomat și cu 30 de poziții de personal tehnico-administrativ, respectiv să reducă personalul aflat efectiv la post în țara noastră cu 40 de persoane – adică cu 11 diplomați și cu 29 de persoane aparținând personalului tehnico-administrativ”, se arată în comunicatul MAE de la București. După această decizie, la 1 iulie curent, 40 de angajați ai misiunii diplomatice ruse la București, împreună cu membrii familiilor lor au plecat din România.
Decizia autorităților române la fel a fost comentată speculativ. Portalul Inpolitics.ro (care diseminează mesaje anti-UE; vezi capturile foto de mai jos) a indus ideea că „făcând acest gest, România are șanse mari de a rămâne fără propria ambasadă la Moscova, adică un eveniment fără precedent”.
Nici România, nici Republica Moldova nu au expulzat personalul diplomatic rus, ci au redus numărul în baza principiului parității, în conformitate cu prevederile art. 11 alin. 1 al Convenției de la Viena privind relațiile diplomatice, din 18 aprilie 1961. Convenția prevede că: „În lipsa unui acord explicit asupra misiunii, statul acreditar poate cere ca acest efectiv să fie menţinut în limitele a ceea ce el considera ca rezonabil și normal, având în vedere împrejurările şi condițiile existente în acest stat și nevoile misiunii în cauza”.
Liliana Mălachi și Mădălin Necșuțu,
Stopfals.md