La o lună de la solicitarea informației despre numărul de lucrători medicali din raionul Soroca, de la Spitalul raional și Substația Asistență Medicală Urgentă Soroca, infectați cu Covid-19 în timpul îndeplinirii atribuțiilor de serviciu, Ministerul Sănătății, Muncii și Protecţiei Sociale refuză să ofere aceste informații.
La începutul lunii iunie am trimis o solicitare de informații ca să aflăm câți lucrători medicali din Soroca s-au infectat cu Covid-19 în timpul serviciului și câți pe cale comunitară. Primirea răspunsului a fost tergiversat din motivul că Agenţia Naţională pentru Sănătate Publică urmează să verifice și să trimită ministerului aceste date.
Dar la o lună de la solicitare am primit un răspuns, fără răspuns, în care se menționează că „în total au fost infectați în raionul Soroca 88 de lucrători medicali din cadrul SR Soroca și AMU Soroca (51 – asistenți medicali, 24 medici și 10 felceri). Din considerentele etice, deontologice și a confidealității datelor, nu putem acorda datele anchetelor epidemiologice despre sursa infectării”.
Deși noi nu am cerut informații despre numele medicilor sau alte date care ar duce la identificarea acestora ori care ar încălca cumva deontologia, ministerul de resort vine cu o justificare care nu are un suport juridic și nici moral.
Totodată ministerul ne mai informează că până în prezent „conform Hotărârii de Guvern nr.250, 287/2020, la 83 de angajați din sistemul medical infectați cu COVID-19 din raionul Soroca au fost acordate indemnizații unice în mărime de 16,0 mii lei. Numărul dat de angajați nu include angajații Centrului Național de Asistență Medicală Urgentă
Prespitalicească, deoarece evidență este pe instituție, dar nu pe subdiviziuni”.