Mierea, la mare căutare pe piața locală pe timp de epidemie

0
119

În ultimii ani, în Republica Moldova apicultura înregistrează o creștere, iar pentru unii apicultori nu mai este considerată un hobby, ci o afacere. O mare parte din mierea autohtonă este exportată în țările Uniunii Europene. Totuși, experții accentuează faptul că, în prezent, cu situația provocată de pandemie, numărul de produse apicole sunt la mare căutare. “În timpul pandemiei a crescut cererea la mierea autohtonă. La mare căutare este mierea de calitate. Dacă în anii precedenți cu greu găseam cumpărători pe piața locală, în prezent suntem foarte solicitați”, ne-a declarat apicultorul Efim Cazac.

Mierea de albine este unul din cele câteva produse alimentare moldovenești de origine animalieră care poate fi exportat fără restricții pe piața Uniunii Europene. Chiar și în perioada epidemiologică, apicultorii sunt asigurați cu exportul: “Procesatorii mi-au dat garanție că situația care s-a creat la moment nu va influența exportul. Însă pentru a expune marfa pe piața locală, este mai complicat, deoarece piețele agricole sunt închise din cauza epidemiei și a situației excepționale. Cu părere de rău, pierdem consumatorul autohton”, precizează domnul Cazac.

Actualmente prisaca lui Efim Cazac numără peste 500 de stupi și produce pe sezon cca 10 tone de miere. Produsul apicol, ne spune el, este exportat în Germania, Italia, România. Totuși, cea mai mare problemă cu care se confruntă la moment este otrăvirea albinelor din vina producătorilor agricoli care efectuează stropiri împotriva dăunătorilor pe câmpuri fără ca să informeze apicultorii. “Stropirea reprezintă o mare problemă pentru noi. Producătorii agricoli nu cunosc despre consecințe și se înregistrează pierderi majore. Avem colegi care au avut de suferit anul acesta și noi personal avem de suferit, poate că nu ne omoară prisaca totalmente, dar albinele devin mai slăbite”.

Potrivit Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor (ANSA), peste 7 mii de stupine sunt înregistrate oficial în Moldova, în total fiind 236 de mii de familii de albine. În medie, o stupină este formată din 33 de familii. 

Doina PURICE, studentă la Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării, USM

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.