Mama și fiica – asistente medicale într-o echipă

0
4959

Pe 12 mai, Ziua Internațională a Asistentelor Medicale, ne oprim să reflectăm și să apreciem dedicarea, curajul și competența acestor profesioniști. Ei lucrează în prima linie pentru viața fiecărui om, de la naștere și pe tot parcursul vieții. Despre specificul acestei profesii și multiplele provocări profesionale discutăm cu mama Valentina Coțaga și fiica Olesea Lisnic, ambele asistente medicale la Spitalul Raional „A Prisacari” din Soroca.

Valentina Coțaga a absolvit școala medicală din Orhei și în 1984 și-a început activitatea în secția de chirurgie din municipiul Soroca. Acolo și-a petrecut 12 ani din cariera sa, iar din 1996 a ales să activeze ca asistentă medicală în secția de Anestezie și Reanimare, alături de un colectiv unit și profesionist.

„Am ales această profesie datorită surorii mai mari Mila Vovc. Ea este prima din familia noastră care a ales domeniul medicinei și activează în calitate de asistentă medicală în satul Iojnița începând cu anul 1970 și până în prezent. Fiica mea Olesea când a absolvit gimnaziul, a hotărât să meargă pe urmele noastre. A depus actele la Colegiul de Medicină din Bălți, pe care l-a absolvit în 2006. Lucrăm împreună din 2019, când Olesea a fost transferată în secția de Anestezie și Reanimare. Munca în secția de reanimare este foarte responsabilă, deoarece aici sunt internați pacienţii imediat operaţi sau în stare foarte gravă, care au nevoie de îngrijire şi supraveghere permanentă. O zi începe prin prelevarea analizelor conform unei liste de indicații, îngrijirea pacienților, ducem o observație continuă asupra simptomelor și a stării pacientului.

Vreau să adresez felicitări tuturor asistenților medicali cu ocazia zilei profesionale! Vă doresc să aveți parte de bunătate, atenție și grijă înzecită, pe care să o oferiți celor din jur. Sănătatea să vă ocrotească mereu și să vă aducă doar emoții pozitive, momente de neuitat, ture ușoare și liniștite, precum și multă recunoștință din partea celor din jur”, ne-a spus Valentina Coțaga, asistentă medicală în secția de Anestezie și Reanimare.

La mulți ani de ziua voastră! Sunteți îngerii îmbrăcați în halate albe, care știți să alinați durerea, să aduceți speranță și să ne faceți să ne simțim în siguranță în momentele vulnerabile ale vieții noastre.


  • ETICHETE
  • EC
Articolul precedentAjutor de urgență pentru romii fără ocupație din Soroca. Ce le-a propus primarul
Articolul următorStatul va cheltui 27-32 milioane de lei pentru renovarea clădirilor din domeniul public care nu îndeplinesc cerințele minime de performanță energetică

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.