Paștele Blajinilor, eveniment marcat la o săptămână de la Sărbătoarea Învierii, în acest an a fost amânat. Din cauza epidemiei de Coronavirus, care pare că nu mai cedează în Republica Moldova, dar și a restricțiilor impuse de autorități pentru a nu admite răspândirea virusului, Sinodul Bisericii Ortodoxe din Moldova a decis amânarea Paștelui Blajinilor pentru zilele de 6, 7 și 8 iunie 2020.
Chiar și așa, pomenirea răposaților a avut loc cu totul diferit decât de obicei. Obișnuiți să se întâlnească cu toate neamurile, să aducă bucate și băuturi pe care să le împartă, alături de pomene, de sufletul rudelor decedate, în acest an, moldoveni au putut veni la cimitir câte cel mult trei persoane la un mormânt, purtând mască și mănuși și respectând distanța socială. Celor cu vârsta de peste 63 ani li s-a interzis vizitarea cimitirelor, care erau monitorizate de poliție.
În satul Parcani, raionul Soroca, Paștele Blajinilor a fost marcat luni, 8 iunie – o zi senină și caldă. Aproape de ora 10.00, sătenii au început a se aduna la cimitir, mai puțini ca în anii precedenți în virtutea restricțiilor, din aceeași cauză și mai triști, au recunoscut mai mulți localnici.
Echipată cu mască de protecție și mănuși, Eudochia Borodin a venit să pomenească soțul și socrii răposați. În acest an femeia nu și-a luat la cimitir decât câți va colaci pe care îi va da de pomană, după rugăciunea de pomenire: “Restricțiile sunt spre binele lumii. Mai bine ne păzim”.
Deși la cele două intrări în cimitir au fost instalate anunțuri și dezinfectant de către autoritățile publice locale, unii cetățeni treceau pe lângă ele. Alții își dezinfectau mâinile doar după ce vedeau camera foto îndreptată spre ei.
De obicei, moldovenii se adunau la morminte cu pomeni, diverse bucate și băuturi, deși clericii spun că în această zi cea mai importantă pentru răposați este rugăciunea.
Uneori creștinii pun câte un colac pe mormintele vecine sau a rudelor la care nu vine nimeni, în semn că răposatul nu este dat uitării. Se pare că în acest an în cimitir erau mai mulți colaci, decât oameni.
Din cauza restricțiilor, în acest an cimitirele erau aproape pustii. Puținii credincioși veniți la morminte erau triști și îngrijorați din cauza situației epidemiologice din țară. La unele morminte așa și nu au venit nimeni. Mesele altă dată doldora de pomeni și bucate au rămas goale, iar la mormintele la care se adunau zeci de oameni nu a venit nimeni.
E BINE SĂ ȘTII: Opinia bisericii despre restricțiile impuse pe timp de epidemie și cum acestea au afectat activitatea lăcașelor
Despre regulile din acest an Nicanor Vameș a fost informat de autoritățile publice locale. În acest context, în familie s-a decis că doar el și mătușa sa vor veni la mormintele răposaților, unde anterior se adunau 20 de oameni: frați, nepoți, verișori.
Mii de polițiști au monitorizat respectarea restricțiilor în cimitirele din țară. Cristina Baciu a urmărit situația la Parcani. Localnicii care ignorau regulile de purtare a echipamentelor de protecție individuală pe teritoriul cimitirului sau le-au uitat acasă erau somați să facă rost de ele și să le poarte, altfel riscă amendă.
Chiar dacă a fost interzis consumul de produse alimentare și băuturi alcoolice pe teritoriul cimitirelor, pe unele morminte puteai vedea sarmale aburind.
AFLĂ ȘI: Cum sunt dezinfectate bisericile pe timp de COVID-19
Însoțit de preoteasă și palamar, părintele Vitalie Dorogan săvârșește pomenirea răposaților, mergând pe la morminte. Toți sunt echipați conform regulilor și respectă distanța socială. “Așa e legea, trebuie să o respectăm și să ne păzim, așa mai repede scăpăm de Coronavirus” , menționează parohul bisericii “Minunea Arhanghelului Gavriil” din sat.
Prezentă de fiecare dată la Blajini, Maria Moruz în vârstă de 70 de ani a aurmărit evenimentul de peste drum în acest an, deoarece autoritățile au interzis prezența vârstnicilor de peste 63 ani în cimitire: “Nu se poate. Mă tem pentru sănătate, aștept să se termine odată epidemia”.
***
Acest reportaj foto a fost realizat în cadrul proiectului „Înțelegerea audienței prin asistență digitală” implementat de Internews cu suportul Suediei.