Mai multe zeci de mii de familii vor deveni eligibile pentru a primi ajutor pentru perioada rece a anului

0
321
   La propunerea Ministerului Muncii și Protecției Sociale, Comisia pentru Situații Excepționale a aprobat majorarea plafonului de acces pentru familiile vulnerabile la ajutorul pentru perioada rece a anului. Astfel, mai multe zeci de mii de familii vor deveni eligibile pentru acest ajutor în această iarnă, scrie pe pagina sa de Facebook ministrul Muncii și Protecției Sociale, Marcel Spatari.
Familiile care au primit înștiințare privind faptul că depășesc plafonul veniturilor vor fi înștiințate din nou dacă sunt eligibile după această ridicare a plafonului.
Iarna trecută, multiplicatorul pentru pragul de acces a fost ridicat temporar de la 2,2 la 2,6 din venitul minim garantat, pentru a permite unui număr mai mare de familii să beneficieze de ajutorul lunar de 700 de lei. Vom menține acest multiplicator și pentru această iarnă.
Știu că aceste calcule sunt un pic cam complicate, de aceea am făcut câteva tabele pentru a ilustra cum vor evolua pragurile de acces pentru persoanele singure, familiile din doi adulți, familiile cu un adult și un copil, familiile din doi adulți cu unul sau doi copii.
Modificările la Legea ajutorului social făcute în acest an favorizează în special familiile cu copii și familiile cu persoane cu dizabilități severe.
De exemplu, o familie compusă din doi adulți cu doi copii va fi eligibilă pentru ajutorul pentru perioada rece a anului dacă corespunde criteriilor ocupaționale și are un venit lunar sub 13 398 lei, un plafon cu 35% mai mare decât anul trecut.
Veți vedea că, în rezultatul reformei din acest an și a dispoziției CSE de ieri, față de anul trecut pragurile de acces la APRA cresc:
* cu 14% pentru familiile formate din adulți fără dizabilități
* cu 25% pentru familiile din doi adulți dintre care unul cu dizabilitate severă
* cu 26-30% pentru familiile formate din doi adulți și un copil, în funcție de gradul de dizabilitate al copilului
* cu 30-35% pentru familiile formate dintr-un adult și un copil, în funcție de gradul de dizabilitate al copilului
* cu 32-36% pentru familiile formate dintr-un adult și un copil, în funcție de gradul de dizabilitate al copilului
Este imposibil în câteva tabele să redau totalitatea situațiilor, de aceea am creat azi dimineața un fișier excel, un calculator care arată plafonul de eligibilitate pentru APRA pentru orice familie în funcție componența acesteia, precum și evoluția plafonului față de anul trecut.
Fișierul este disponibil aici:
Sper ca acest calculator să fie util asistenților sociali comunitari și familiilor care solicită ajutorul pentru perioada rece a anului.
În această iarnă estimăm că în jur de 240 mii de familii vor beneficia de APRA.
Nu este disponibilă nicio descriere pentru fotografie.

  • ETICHETE
  • VC
Articolul precedentPe 20 noiembrie moldovenii ar putea să se bucure de primii fulgi
Articolul următorFilip Iepure la “Interviu cu Soroceni” / VIDEO
fondat la 3.11.1998, înregistrat la Camera Înregistrărilor de Stat, membru al Asociaţiei Presei Independente afiliate WAN (Organizaţiei Internaţionale a Ziarelor) din anul 1999, este primul ziar din câmpia Sorocii, care este inclus în Catalogul ÎS "Poşta Moldovei", apare în limba română

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.