Luptă dublă împotriva COVID-19: Virusul a făcut prăpăd printre lucrătorii medicali în țara noastră

0
390
Foto: pixabay.com

Republica Moldova luptă de mai bine de jumătate de an cu COVID-19. Deciziile tardive, echipamentele insuficiente la începutul epidemiei și alte cauze, după cum afirmă experții în domeniu, au dus la faptul că printre persoanele confirmate cu COVID-19, tratate și decedate sunt și mulți angajați ai sistemului medical.

Multe spitale au devenit focare de infecție, printre care și cel din Soroca – regiune puternic afectată de virus la începutul acestui an. Astfel, medicii au ajuns să lupte nu doar cu virusul venit în spitale odată cu pacienții, dar și în propriile rânduri.

Sursa: Raportul MSMPS la 7 septembrie

Potrivit datelor Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, la data de 7 septembrie erau înregistrate 4686 cazuri de infectare printre lucrătorii din sistemul medical. Raportat la numărul total de infectări în aceeași perioadă – (40055 cazuri) rezultă că angajații sistemului medical reprezintă 11,7% dintre persoanele confirmate cu Coronavirus de tip nou. Dintre aceștia: 1239 medici, 2044 asistenți medicali, 844 infirmieri, 559 personal auxiliar.

Personal medical infectat cu COVID-19 în raionul Soroca la 15 septembrie

În raionul Soroca, 201 lucrători medicali în total au fost confirmați cu COVID-19 de la începutul pandemiei, potrivit informațiilor oferite de Centrul pentru Sănătate Publică. Dintre aceștia: 39 medici, 73 asistente medicale, 89 personal auxiliar.

 

Distribuția pe instituții angajaților din sistemul medical în r. Soroca confirmați cu COVID-19:

  • 98 –  Spitalul raional Soroca (23 medici, 46 asistente medicale, 29 personal auxiliar);
  • 48 – Serviciul asistență medical urgent (7 medici, 17 asistente medicale, 24 personal auxiliar);
  • 11- Asistența medical primară (4 medici, 6 asistente medicale, 1 personal auxiliar)
  • 3  – Domeniul farmaceutic (2 medici, 1 personal auxiliar);
  • 1 – Domeniul stomatologic (1 medic);
  • 3 – Centrul Sănătate Publică (2 medici, 1 asistentă medicală);
  • 37 – Centrul de Plasament Temporar pentru Persoane cu Dizabilități Bădiceni (3 asistente medicale, 34 personal auxiliar).

 

Oamenii în halate albe răpuși de Covid-19…

Virusul a luat viețile multor lucrători medicali din toată țara. Până la data de 21 septembrie, 35 de lucrători medicali au pierdut lupta cu infecția COVID-19, potrivit MSMPS.

Inclusiv la Soroca, în urma complicațiilor provocate de Covid-19, au decedat doi medici, unul dintre care activa la Serviciul Medicină Urgentă, altul la Centrul de Sănătate Bădiceni, și o angajată în calitate de personal auxiliar la Spitalul raional Soroca.

Decesul medicului obstetrician ginecolog care activa în aceeași instituție și urmase un tratament anti-Covid-19, așa și nu a fost recunoscut de ministerul de resort ca fiind urmare a complicațiilor provocate de virus.

La 20 septembrie, în Republica Moldova sunt înregistrate 46 596 cazuri de infectare prin COVID-19. Dintre acestea, 34 636 persoane au fost tratate. Alte 1203 persoane au decedat în urma complicațiilor provocate de virusul de tip nou.

*-*-*

Acest articol a fost realizat în cadrul proiectului „Înțelegerea audienței prin asistență digitală” implementat de Internews cu suportul Suediei.


Articolul precedentCarantina succeselor: Cum Corul BELCANTO din Soroca a cucerit mai multe premii în festivaluri online
Articolul următor+200 cazuri noi de COVID-19, înregistrate în ultimele 24 ore, inclusiv la Soroca
fondat la 3.11.1998, înregistrat la Camera Înregistrărilor de Stat, membru al Asociaţiei Presei Independente afiliate WAN (Organizaţiei Internaţionale a Ziarelor) din anul 1999, este primul ziar din câmpia Sorocii, care este inclus în Catalogul ÎS "Poşta Moldovei", apare în limba română

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.