(LIVE) Conferință regională: Starea ecologică a resurselor acvatice din regiunea de nord a Republicii Moldova

0
373

La 29 martie, Muzeul de Istorie și Etnografie din Soroca a găzduit o conferință regională cu genericul “Resursele acvatice în regiunea de Nord a Republicii Moldova, măsuri de valorificare și protejare”, organizată de Mișcarea Ecologistă din Moldova.

Au fost invitați să participe reprezentanții consiliilor raionale din zona de nord a republicii, colaboratorii inspecțiilor pentru protecția mediului, primarii localităților amplasate pe malurile râurilor și membrii societății civile. Conferința regională din Soroca este a treia la număr, după ce anterior s-au desfășurat la Cimișlia și în Chișinău. S-a vorbit despre misiunea autorităților în privința gestionării râurilor și managementul integrat al resurselor de apă.

Adrian Delinschi (Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului) a vorbit despre „Politici naționale în domeniul resurselor acvatice”, Radu Cazacu (Agenția Apele Moldovei) a adus în discuție subiectul privind „Starea resurselor de apă la nivel regional — probleme prioritare”, Iurie Bejan (Institutul de Ecologie și Geografie) a adus argumente în privința „Managementului integrat al bazinelor hidrografice — necesitate și oportunități”, Valeriu Țarigradschi (Comitetul de sub-bazin hidrografic Camenca) a prezentat un „Studiu de caz privind activitatea comitetelor de bazine și sub-bazine hidrografice”, iar jurnalista Lilia Rusu (MEM)a promovat „Instrumentele de mobilizare a comunității și colaborare cu mass-media în abordarea problemelor ce vizează resursele acvatice”.

Celor prezenți le-a fost prezentat și spotul “Nu vrem ca Nistrul să fie un râu al excrementelor!”, realizat de “Observatorul de Nord” în colaborare cu Asociația “Eco-Sor”.
În cadrul aceluiași eveniment a fost vernisată expoziția itinerantă de fotografii „Apele Moldovei” ce cuprinde zeci de fotografii ale principalelor râuri din Republica Moldova — Nistru și Prut, dar și a câtorva afluenți ai acestora. Majoritatea fotografiilor sunt realizate de Alecu Reniță, președinte al Mișcării Ecologiste din Moldova. Expoziția itinerantă este prezentă la Soroca timp de două săptămâni.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.