Joi, 24 august, în incinta Cetății Soroca a fost lansată cartea „Blocați în labirint” de George Simion, președintele Platformei Unioniste Acțiunea 2012.
Cartea relevă realitatea social-politică al Republicii Moldova, corect și obiectiv prin prisma observațiilor directe efectuate de către autor de aproape 10 ani. Această analiză minuțioasă trebuie lecturată de fiecare român care își dorește să cunoască adevărata situație dintre Prut și Nistru. De asemenea, aceasta vine drept antidot împotriva informației distorsionate ce circulă în țară, precum și împotriva stereotipurilor create de-a lungul timpului despre românii de pe ambele maluri ale Prutului.
„Ceea ce face cartea asta deosebită este că, nu se oprește la vorbărie, ci prezintă un plan de acțiuni concret, or, de multe ori unioniștii sunt blamați ca fiind idealiștii care se rezumă la dezbateri”, spune Cătălina Bălan. Potrivit ei, evenimentul petrecut în Cetatea Sorocii are o însemnătate simbolică pentru oraș, întrucât s-a discutat despre Unire, aceasta find indispensabilă pentru a reîntregi țara, așa cum a fost în 1918. Simbolic, pentru că orașul Soroca a dat personalități notorii care au marcat Unirea, precum Constantin Stere, avocatul Gavriliță, dar și prima femeie prefect din Republica Moldova prezentă la eveniment, Ana Bejan.
“George Simion fiind unionist convins te învață că unionismul nu este ceva desuiet, de care să-ți fie rușine, ci din potrivă, patriotismul și naționalismul sunt niște valori cu care trebuie să ne mândrim și cu care să luptăm consecvent”, a menționat Cătălina.
George Simion a început să scrie atunci când a descoperit că „sunt prea multe minciuni și neadevăruri care ne despart. Prima dată am cunoscut la istorie, apoi la Eminescu că suntem români și punctum. Apoi, am descoperit o țară care este tot a noastră, dar funcționează un pic altfel. Cătălina este de la voi, de la Cosăuți, eu sunt de la Focșani, tot moldovean și niciodată nu am înțeles de ce pot unii moldoveni să fie atât de separați. Ușor, ușor, am descoperit. Am acumulat de-a lungul timpului fraze care se tot repetau, precum că din R. Moldova s-ar putea face o mică Elveție sau că trebuie să facem Unirea, dar mai întâi să facem curățenie la noi acasă. Se vând iluzii, despre asta am scris. Toate sunt minciuni, precum și faptul că R. Moldova va intra vreodată în UE. Singura modalitate a Republicii Moldova de a intra în UE este unirea cu țara. Asta n-a mai zis-o nimeni, a uitat să adaoge. Așa am adunat toată informația colectată de-a lungul timpului și în timpul sărbătorilor de iarnă am scris. Astfel, timp de două săptămâni am făcut o inventariere la toate minciunile, astea care au ca scop să ne țină departe, să ia ochii și mințile oamenilor și să îi facă să nu se gândească la Unire. După mine, R.Moldova a pornit ca un proiect al moldovenilor, al românilor, al lui Doinna și Ion Aldea Teodorovici, a lui Matcovschi, a Leonidei Lari, a lui Vieru și mulți alții. Acum vin stăpânii R. Moldova și spun că noi, unioniștii suntem dușmanii acestei țări. Păi, nu tot noi am făcut-o?”
Potrivit autorului, doar prin Unire, Republica Moldova poate exista în viitor, atât din punct de vedere social, politic și economic.
Cei prezenți s-au arătat încântați de efortul și munca depusă de George Simion, dar și de proiectul “Cunoașteți Țara”, care permite astfel moldovenilor să viziteze România și să vadă cu ochii lor, realitatea de acolo. Cuvinte de gratitudine au transmis Svetlana Păunescu, Ana Bejan și alții.
„Le voi transmite și studenților. Voi încerca să fac și propriul sondaj ce privește subiectul unirii. Voi încerca să fac o înrolare a studenților ca să mai venim la astfel de măsuri. Chiar este un eveniment binevenit, cu condiția că se apropie și alegerile din 2018, care sunt atât de importante pentru țara noastră, mai ales că vor avea loc și într-un an istoric”, opinează Dumitru Uretii, profesor de istorie la Colegiul „M. Eminescu”, Soroca
„E frumos ce a povestit domnul George. A tot încercat sa ne convingă cât de bine ar fi pentru Republica Moldova unirea cu România. Sunt de acord, ar fi un rezultat frumos această “unire”. Dar, ne întoarcem la realitate, unde suntem nevoiți să conștientizăm căt de greu sau poate imposibil este acest lucru. Cei prezenți astăzi suntem de acord cu autorul, și în mare parte îl susținem în ceea ce face. EL ar trebui să țină discursul în cercul de persoane care nu suțtin unirea cu Romania, să încerce să-i înțeleagă ce îi face pe ei să refuze categoric acest lucru. Și, abia dupa asta, să găsească cuvintele și motive potrivite prin care să-i convingă să-și doreasca sa unim aceste 2 tari”, a menționat Diana Popescu, studentă.
Alina Baran