La Soroca va fi deschis un laborator pentru testare la COVID-19

0
600
Foto: pixabay.com

Încă două laboratoare pentru testele COVID-19 vor activa în republică. Acestea vor fi deschise în municipiile Comrat și Soroca. Anunțul a fost făcut de șeful ANSP, Nicolae Furtună, în cadrul unei conferințe de presă.

 

Laboratorul ar putea fi deschis la toamnă, în cadrul Centrului de Sănătate Publică Soroca (CSP). În acest scop instituția a pregătit devizul de cheltuieli pentru pregătirea unei încăperi conform cerințelor și a primit primele dotări necesare pentru activitatea viitorului laborator, ne-a comunicat Vladimir Guțu, șeful CSP Soroca.

”Sperăm că se va întâmpla la toamnă. La moment se fac lucrări pentru amenajarea și dotarea laboratorului municipal Chișinău. Ulterior se va trece la repararea încăperilor, amenajarea și dotarea laboratoarelor la Comrat și Soroca. Toate se fac de către ministerul de resort și ANSP cu suportul OMS și UNICEF.

Preventiv am primit trei frigidere și un destilator pentru apă. Am făcut devizul de cheltuieli pentru reparație în încăperi. Angajații care vor fi implicați, vor fi instruiți și sperăm că în toamnă vom avea laborator”, ne-a comunicat domnul Guțu.

Deschiderea altor laboratoarea va contribui la scăderea încărcăturii în laboratoarele existente, susțin autoritățile medicale, mai cu seamă că la toamnă se așteaptă al doilea val al pandemiei, dar și gripa sezonieră.

Astfel, activarea laboratorului în Soroca va scade sarcina de lucru a laboratorului din municipiul Bălți, care deservește 15 raioane din nordul țării. Se preconizează că la Soroca vor fi procesate testele din câteva raioane din zona de nord.

Potrivit ANSP, în Republica Moldova activează 10 laboratoare în care pot fi efectuate testele la COVID-19. Cinci laboratoare sunt publice, patru private, iar unul activează la Tiraspol.

Articolul precedentA fost reluat colectarea datelor în cadrul celui mai complex studiu demografic din Republica Moldova – Generații și Gen
Articolul următorSolicită subvenții de la stat dacă ai instituit șomaj tehnic, urmare a COVID-19
fondat la 3.11.1998, înregistrat la Camera Înregistrărilor de Stat, membru al Asociaţiei Presei Independente afiliate WAN (Organizaţiei Internaţionale a Ziarelor) din anul 1999, este primul ziar din câmpia Sorocii, care este inclus în Catalogul ÎS "Poşta Moldovei", apare în limba română

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.