La Soroca, femeile vor naște în condiții mai bune

0
92

Acum femeile condiții mai bune pentru a aduce pe lume copii. După 30 de ani, Centrul Perinatal (maternitatea) din cadrul Spitalului raional Soroca a fost reparat capital. Partea leului din banii pentru lucrări au fost donați de Consiliul Județean Suceava, la care s-au adăugat banii alocați de autoritățile raionale, Compania Națională de Asigurări în Medicină (CNAM) și sursele spitalului raional.

În cadrul lucrărilor, în secție au fost schimbate ușile, geamurile, înnoite tavanul și pardoseala. De asemenea, au fost amenajate două săli moderne pentru naștere, o sală pentru nașteri prin cezariană și una pentru examinări ginecologice. Saloanele, în care sunt câte 2-4 paturi, spațiile destinate medicilor, salonul de terapie intensivă pentru copii, holul au căpătat un aspect nou, modern și luminos, iar caloriferele au fost schimbate pe altele noi. În grupul sanitar au fost instalate closete și bideuri din faianță noi, iar la duș femeile au apă caldă totdeauna. Lăuzele și gravidele pe care le-am găsit în secție, dintre care multe au mai născut, spun că noile condiții din maternitate sunt foarte bune și e mult mai plăcut să petreci câteva zile în spital. Medicii se abțin de la comentarii.

  • Veronica Leșan, Holoșnița: Am născut prin cezariană, totul a decurs bine. Sunt mulțumită de condițiile de aici, nu știu cum a fost anterior.

  • Elena Rusu, Soroca: Sunt la a patra naștere. Am născut trei copii în condițiile vechi, care nici nu se compară cu acestea de acum. Paturile erau mai vechi, atmosfera mai rea. Nu era apă caldă. Acum este și apă caldă și săpun. Este mai cald în încăpere, totul bine.

  • Petru Tănase, secretarul Consiliului Județean Suceava: Am alocat acești bani pentru că avem o colaborare frumoasă cu raionul Soroca și pentru a crea condiții normale și firești pentru cetățeni.
  • Angela Rusnac, managera Spitalului raional Soroca: În luna aprilie, a fost câștigat un proiect în cadrul Fondului de Modernizare și Dezvoltare a prestatorilor de servicii medicale din cadrul CNAM. Valoarea totală a lucrărilor este estimată la 3 287 000 lei, dintre care Consiliul raional Soroca a alocat 1 800 000 lei, CNAM a alocat 987 000 lei și Spitalul raional a contribuit cu suma de 500 000 lei. Paralel cu proiectul au fost îndeplinite lucrări de reparație a sistemului electric, care au fost finanțate de Consiliul raional Soroca în comun cu Consiliul Județean Suceava, în valoare de 1 780 000 lei.

Lucrările de reparație au costat cca 4,5 milioane lei, dintre care 1,8 mii lei sunt alocate de Consiliul raional Soroca. Un milion de lei l-a oferi CNAM, iar 65 mii euro au fost oferite de Consiliul Județean Suceava, informează prime.md.
Centrul Perinatal Soroca este o instituție de nivelul II și oferă servicii, în cazuri complicate, și femeilor din raioanele megieșe Florești și Drochia. Anual la Soroca sunt înregistrate cca 900 de nașteri. La maternitatea din Soroca activează peste 46 de angajați, dintre care șase medici.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.