La Soroca a fost serbată Ziua Mondială a Turismului / Video

0
166

Astăzi, 27 septembrie, în sala mică a Palatului de Cultură din Soroca, a avut loc un eveniment dedicat Zilei Mondiale a Turismului. Au fost diferiți oaspeți, elevi ai Colegiului Mihai Eminescu, care învață la facultatea de Turism, reprezentanți ai primăriei (inclusiv Lilia Pilipețchi), preotul Sorin Huluță, colaboratori ai Secției Cultură și Turism Soroca, și alții.

Evenimentul de astăzi a avut un program foarte variat, nu a lipsit un frumos mesaj de salut, a fost prezentată ruta turistică numărul unu (turismul religios) și un program artistic.

Componentă a turismului cultural, turismul religios este  prioritar în rândul vizitatorilor raionului Soroca. Formă de turism care există de secole și care mai păstrează încă unele trăsături în privința pelerinajului propriu-zis, turismul religios este astăzi un fenomen complex, care se află în continuă transformare și diversificare, păstrându-și elementul de bază care l-a consacrat: religia.

Potrivit paginii oficiale a Consiliului Raional Soroca, raionul Soroca, se mândrește cu cinci mănăstiri și 58 de biserici, printre care se enumeră și Biserica de lemn din Soroca. Ea este construită în stil maramureşean, pe malul Nistrului și poartă hramul „Sfinții Martiri Brâncoveni”. A fost ridicată de meșterii iscusiți din Maramureș. Construcția are o înălțime de 25 de metri și respectă stilul arhitectural caracteristic și este acoperită cu șindrilă din lemn adus de peste Prut. Interiorul bisericii este pictat chiar de preotul paroh Sorin Huluţă, care a fost prezent astăzi la eveniment, și care pe lângă Seminarul teologic a studiat și pictura murală. Această biserică este o donație oferită Republicii Moldova de către ex-preşedintele României, Traian Băsescu și a fost construită în anii 2011-2012. Lăcaşul sfânt este încăpător și poate găzdui peste o sută de enoriași.

„Vă amintesc că fiecare dintre noi suntem turiști în această viață… Undeva prin anii 2000, eram student la facultatea de teologie ortodoxă din Oradea, într-o după amiază, după ce ieșisem de la vecernie, stând pe o bancă și privind bisericuța în care cântam în fiecare duminică într-un cor bisericesc, i-am cerut lui Dumnezeu să am o biserică din lemn. Dumnezeu nu a uitat și mi-a împlinit visul”, a vorbit preotul – paroh Sorin Huluță, despre biserica sa.

Pentru diversificarea evenimentului în programul artistic, la fel a fost amintită zona turistică și anume frumosul râu Nistru și cântece religioase.

Scopul evenimentul de astăzi a fost pentru a determina comunitatea internațională să conștientizeze importanța turismului și a valorilor pe care le promovează, cum sunt cele culturale, politice și sociale, precum și dezvoltarea relațiilor dintre popoarele din diferite țări.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.