Ion BERGHIA: Un om între oameni, un călător în astă lume…

0
227

La Biblioteca sătească din satul Hristici a avut loc lansarea de carte în memoria celui care a fost poetul, doctorul în filologie și marcantul militant pentru reîntregirea neamului Ion Berghia. Cartea a văzut lumina tiparului la Iași, în România, la Editura Vasiliană-98, cu străduințele doamnei profesoare Maria Apetroaiei, membră a Ligii Scriitorilor din România, și redacției revistei „Moldova Literară”. La apariția cărții „Un om între oameni, un călător în astă lume…” și-au adus aportul și îndureratele surori ale Marelui Român, care a văzut lumina zilei în satul Hristici pe data de 17 iunie 1948 — Maria Toacă, Valentina Cebotari, Antonina Maxim, Iulia Corcinschi, Raisa Grigoraș, Natașa-Anastasia Lupan…
Găzduiți cu căldura de doamna bibliotecară Iulia Gheorghe, cei prezenți au fost întâmpinați de trei dintre surorile distinsului poet — Maria, Valentina și Antonina, care cu ochii triști și înlăcrimați au spus vorbe frumoase menite să le aline sufletul și să le diminueze din incomensurabila durere. Au povestit cu drag despre fratele lor Ion, au povestit despre copilărie, școală, studenție, patul de suferință… Lansarea de carte, la trei luni de la plecarea poetului dintre noi, a fost completată de un serviciu divin oficiat de părintele Serghei, iar primarul Ivan Alexei a menționat că „…domnul Ion Berghia a devenit nemuritor prin tot ce ne-a lăsat nouă scris cu penița, pe fundalul timpului care trece în goană”. La rândul lor, profesorii de la Gimnaziul din sat au recitat versuri și și-au amintit cu lacrimi în ochi despre întâlnirile pe care le-au avut cu Poetul. „Gospodina casei”, doamna Iulia, a interpretat un cântec, iar surorile poetului și-au amintit că la Biserica unde toți și-au luat „adio” de la fratele lor s-a cântat Hora Unirii. Or, Marea Unire a fost visul Lui!
Tu, maestre, te-ai urcat la Ceruri și de acolo, ca un Luceafăr, ne veghezi pe noi, românii de pe ambele maluri ale Prutului. Ți-a fost dragă viața, Ioane, dar luptele duse pe „câmpia literelor” ți-au secat puterile. Moartea te-a biruit, dar nu te-a învins. Precum nu au fost învinși Ștefan Voievod, Alexandru Ioan Cuza, Regele Mihai și Mihai Viteazul…
Dormi, Ioane, printre stele,/Musafir tu ești la ele,
Musafir cu nume mare/La Unire-i face cale!
Te-ai dus ca roua,/Ca un vis,
Iar Domnul are o lege:
Când vine moartea pe pământ, /pe nimeni nu alege.
Dumnezeu să te ierte și să te aibă în paza Lui.

Maria Baran, profesoară la Gimnaziul Hristici


Articolul precedent„Amicii Nistreni” — evoluție foarte bună la un festival național
Articolul următorFOTOGRAFIA ZILEI: Avem di tăti…
fondat la 3.11.1998, înregistrat la Camera Înregistrărilor de Stat, membru al Asociaţiei Presei Independente afiliate WAN (Organizaţiei Internaţionale a Ziarelor) din anul 1999, este primul ziar din câmpia Sorocii, care este inclus în Catalogul ÎS "Poşta Moldovei", apare în limba română

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.