Informaţii utile despre ambrozie, plantă alergenică

0
45

*Ce reprezintă ambrozia?
Ambrozia, specia Ambrosia artemisiifolia, are o răspândire largă în ţările din Europa, inclusiv în Republica Moldova. Polenul acestei plante este considerat un alergen foarte agresiv cu impact negativ asupra sănătăţii populaţiei.

*Cum arată ambrozia, planta care produce alergii?
Ambrozia este o plată anuală, perenă cu tulpini puternic ramificate, care ating înălţimea de 50–100 cm, iar la maturitate poate avea înălţimea de 2 metri. Are rădăcina puternic dezvoltată, care pătrunde în sol până la 4,0 m. Este rezistentă la secetă, creşte chiar şi pe soluri saline şi poate produce cca 30 mii de seminţe.

*Aspectul ambroziei în diverse faze de dezvoltare
Inflorescenţa din vârful ramurilor se aseamănă cu un spic cu florile de formă alungită şi dispuse compact. O singură plantă matură poate elibera până la 8 miliarde de grăuncioare microscopice de polen, cu diametrul de 20 microni, alergic pentru om. Perioada maximă de producere a polenului sunt lunile iulie–septembrie şi, în funcţie de condiţiile climatice, se poate extinde până la sfârşitul lunii octombrie.

*Care este modul de răspândire?
Ambrozia este o plantă invazivă, extrem de adaptabilă la condiţiile pedoclimatice, rezistentă la secetă şi arşiţă, preferă solurile nisipoase, mai puţin fertile, uşor alcaline, fapt ce o plasează în categoria plantelor dominante, comparativ cu culturile agricole şi alte buruiene. Ambrozia se înmulţeşte prin seminţe care îşi păstrează calităţile germinative până la 40 de ani. Răsărirea plantulelor este foarte eşalonată, în funcţie de locul amplasării seminţei în stratul de sol. Răspândirea seminţelor şi a polenului se produce prin intermediul vântului şi alte modalităţi la distanţe considerabile. În Republica Moldova ambrozia este răspândită în majoritatea raioanelor, creşte spontan în grădini, în culturile cerealiere, floarea-soarelui, pe terenurile lăsate în paragină, de-a lungul căilor ferate, a drumurilor, de-a lungul râurilor, pe marginea iazurilor, pădurilor, în apropierea dărâmăturilor, şantierelor de construcţii, în zonele depozitării solului excavat, dar şi în curţile caselor sau în parcuri. Perioada de vegetaţie pentru ambrozie se încheie odată cu primele brume şi îngheţuri.

*Cum se manifestă alergia la ambrozia?
Polenul de ambrozie este un alergen puternic ce afectează atât copiii, cât şi adulţii, inclusiv prin: rinoconjuctivită, manifestată prin strănut frecvent, mâncărime la nivelul nasului, al ochilor, nas înfundat, secreţii nazale abundente, ochi roşii (hiperemie conjunctivală); accese de astm, cu episoade de tuse, dificultate în respiraţie sau respiraţie şuierătoare; afectarea pielii de tip urticărie (mâncărime), eczemă etc.; șoc anafilactic — cea mai severă reacţie alergică, cu debut brusc, neaşteptat, tablou clinic deseori dramatic, care poate duce la deces, necesitând intervenţie medicală urgentă. Persoanele alergice, fiţi receptive la apariţia unora din simptomele descrise mai sus, în cazul în care plecaţi la plimbare în parc sau în pădure. În caz de agravare a stării de sănătate adresaţi-vă de urgenţă după asistenţă medicală. În cazul în care, în anii precedenţi, aţi avut manifestări sezoniere (iulie-septembrie), efectuaţi un consult alergologic înainte de începerea sezonului (luna iunie).

*Care sunt mijloacele minime de protecţie împotriva polenului?
Reduceţi timpul petrecut în aer liber în cursul sezonului polenic; închideţi ferestrele în timpul zilei, atât acasă, cât şi în automobil; schimbaţi hainele după perioade îndelungate petrecute la aer liber şi primiţi duşul după plimbare; spălaţi-vă frecvent faţa şi mâinile; utilizaţi aparatele de aer condiţionat cu filtre; purtaţi măşti de model antigripă.

*Cum combatem ambrozia?
Distrugeţi ambrozia prin aplicarea metodelor: 1) mecanice — discuiţi, grăpaţi, cosiţi mecanic vetrele compacte cu ambrozie de pe aliniamentele căilor ferate, drumurilor şi pe marginea parcelelor; prăşiţi buruiana cu sapa, în perioada de vegetaţie; smulgeţi manual plantele solitare din vecinătate. Tăiaţi cât mai scurt planta (de la suprafaţa solului), anual, de 4-5 ori în perioada de vegetaţie şi preveniţi formarea noilor inflorescenţe, până la eradicarea totală a buruienii; 2) chimice — erbicidaţi, prin stropire în faza de 4-6 frunze a buruienii, cu respectarea normei de consum, a perioadei de aplicare, cu utilizarea produselor de uz fitosanitar omologate în acest scop şi incluse în Registrul de stat al produselor de uz fitosanitar şi al fertilizanţilor. Efectuaţi lucrările de aplicare a erbicidelor în coordonare cu specialiştii direcţiilor raionale pentru agricultură şi alimentaţie şi/sau cu specialiştii subdiviziunilor teritoriale ale Agenţiei Naţionale pentru Siguranţa Alimentelor, cu alţi specialişti în domeniu.

*Care sunt acţiunile statului referitor la combaterea ambroziei?
Pe parcursul anului 2018, Guvernul Republicii Moldova a aprobat cadrul normativ care reglementează activităţile de combatere şi prevenire a răspândirii buruienii ambrozia (Ambrosia artemisiifolia), inclusiv responsabilii de implementare a Regulamentului privind combaterea şi prevenirea răspândirii acesteia şi a Planului de acţiuni pentru anii 2019-2024, aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 967/2018.

*Cine sunt responsabilii de combatere?
1) Gestionarii terenurilor trebuie să desfăşoare lucrări de prevenire, combatere şi distrugere a buruienii ambrozia, în cazul prezenţei acesteia pe terenurile intravilane sau extravilane, prin aplicarea metodelor propuse.
2) Inspectoratul pentru Protecţia Mediului, Agenţia Naţională pentru Siguranţa Alimentelor, Agenţia Naţională pentru Sănătate Publică, cu subdiviziunile sale teritoriale verifică şi identifică terenurile infestate cu această buruiană primăvara, după răsărirea acesteia, inclusiv până la data de 30 mai a fiecărui an (după diferenţierea vegetativă faţă de alte specii de buruieni), monitorizează prezenţa buruienii ambrozia pe teritoriul raionului/municipiului şi întreprind măsurile prevăzute în Codul Contravențional.

*Care sunt sancţiunile?
Conform Codului Contravenţional nr. 218/2008, se prevăd următoarele sancţiuni:
Art. 117 (3) Neîndeplinirea obligaţiei de combatere şi prevenire a răspândirii buruienilor pe terenuri (cu excepţia terenurilor cu destinaţie agricolă) se sancţionează cu amendă de la 12 la 30 de unităţi convenţionale, aplicată persoanei fizice şi amendă de la 60 la 120 de unităţi convenţionale, aplicată persoanei juridice. Art. 405. Neîndeplinirea obligaţiei de combatere şi prevenire a răspândirii buruienilor pe terenurile cu destinaţie agricolă se sancţionează cu amendă de la 18 la 30 de unităţi convenţionale aplicată persoanei fizice, şi amendă de la 60 la 120 de unităţi convenţionale, aplicată persoanei cu funcţie de răspundere. Unitatea convenţională constituie 50 lei.

Întru minimizarea acţiunii nefaste a polenului de ambrozie asupra sănătăţii populaţiei, solicităm întregii societăţi să vă mobilizaţi pentru realizarea activităţilor de combatere a acestei plante alergene.
Persoanele care doresc să sesizeze astfel de situaţii, în care gestionarii terenurilor nu-şi onorează obligaţiunile de combatere a ambroziei, pot informa primăriile, direcţiile raionale pentru agricultură şi alimentaţie, Inspectoratul pentru Protecţia Mediului, Agenţia Naţională pentru Siguranţa Alimentelor şi Agenţia Naţională pentru Sănătate Publică, cu subdiviziunile teritoriale despre amplasarea locului îmburuienat, cu ataşarea, după caz, a pozelor.

Inspecția pentru Protecția Mediului Soroca

Articolul precedent„Observatorul de Nord” lansează primul buletin săptămânal de știri / VIDEO
Articolul următorORÂNDUIREA DE LA FERMĂ
fondat la 3.11.1998, înregistrat la Camera Înregistrărilor de Stat, membru al Asociaţiei Presei Independente afiliate WAN (Organizaţiei Internaţionale a Ziarelor) din anul 1999, este primul ziar din câmpia Sorocii, care este inclus în Catalogul ÎS "Poşta Moldovei", apare în limba română

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.