Încotro mergem, oameni buni?

1
168
Sursa imaginii: pixabay.com/
Sursa imaginii: pixabay.com/

Oamenii mai în vârstă povestesc că în perioada socialismului dezvoltat în presa timpului puteai citi doar materiale despre plenarele și congresele Partidului Comunist al Uniunii Sovietice, Partidului Comunist al Moldovei, desfășurarea întrecerii socialiste republicane, îndeplinirea planurilor cincinale, activitatea comsomolistă, partinică, sindicală, ateistă etc.

Fenomenele negative ale naturii — cutremurele puternice de pământ, incendiile dezastruoase, ploile abundente, inundațiile, secetele, uraganele distrugătoare, căderile masive de zăpadă sau grindină, precum și gravele accidente rutiere, feroviare, catastrofele aviatice, actele teroriste — erau și ele reflectate de mijloacele de informare și propagandă comuniste, dar mai superficial, ele ocupând un loc mai puțin însemnat, secundar, aproape invizibil în paginile ziarelor, revistelor, în cadrul emisiunilor radiofonice și televizate. Cu alte cuvinte, în acele așa-zise vremuri de tristă amintire accentul principal se punea pe pozitivism.

Actualii reprezentanți ai puterii a patra în stat au inversat lucrurile, înlocuind pozitivismul cu… negativismul. Ți se ridică părul în cap măciucă audiind radioul, privind televizorul, navigând pe Internet, răsfoind presa periodică. Meniul informațional constă numai din evenimente negative, ele fiind prezentate publicului în culori sumbre, apocaliptice: „Bătrâna X, în vârstă de 80 de ani, au fost violata în propria-i casă de un bărbat, deocamdată neidentificat. După ce-a siluit-o, infractorul a ucis-o cu bestialitate.

Pe cazul dat organele de anchetă au deschis un dosar penal”… „În urma unei beții strașnice, între vecinii, dar și cumetrii Y și Z s-a iscat un conflict, care s-a încheiat cu înjunghierea de către Z a mahalagiului Y. Chemată de urgență la fața locului, poliția l-a reținut pe făptaș, el urmând a fi cercetat în stare de arest și judecat conform legislației în vigoare”… „Un grav accident rutier a avut loc în localitatea Ț. din raionul T. În rezultatul coliziunii a două automobile de marca „Ford” și „Volvo”, patru persoane și-au pierdut viața”.

După cum vedeți și singuri, în capul buletinelor de știri stau veștile despre acel sau alt viol, acea sau altă crimă, acel sau alt accident rutier, acel sau alt arest al unui nou demnitar de stat corupt. Rămâi cu impresia că în patria noastră se întâmplă numai lucruri ieșite din comun, care te impun să crezi că Republica Moldova este o țară a răului.

Doresc să fiu înțeleasă corect: eu nu mă pronunț împotriva publicării știrilor despre fenomenele negative ce au loc în societate. Vreau doar ca ele să nu fie transformate în calul permanent de călărie al presei, radioului și televiziunii. Asta-i tot.

Mihaela Melnic, elevă în clasa a XII-a „A” la IPLT „Ion Creangă” din or. Soroca, membră a Cercului de Jurnalism și Științe ale Comunicării

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.