ÎNCĂ UN DUȘMAN PENTRU FERMIERI. Gândacul păros afectează florile pomilor fructiferi

0
104
Foto: Tatiana Mitrofan/ Observatorul de Nord

După ce că pandemia le-a afectat vânzările, ploile le ocolesc câmpurile cultivate, agricultorii mai au o problemă: gândacii păroși. Insectele dăunătoare atacă florile pomilor fructiferi… Constantin Vrabie din satul Bulboaca, raionul Anenii Noi, are o livadă de două hectare de mere și trei hectare de viță de vie.

Agricultorul spune că anul trecut, gândacii i-au distrus aproape 90 la sută din recoltă. ”Au început să afecteze butonul roz, când florile încă nu erau desfăcute. Primul val de flori este afectat foarte tare, iar al doilea val eu cred că o să putem salva ceva din el, pentru că am început să combinăm și cu capcanele”, a spus agricultorul, Constantin Vrabie.  Fermierul susţine că gândacii sunt atrași de culorile albă și albastră, astfel că pe lângă soluţiile chimice de stropit, a pus în pomi capcane: nişte vase colorate în care a turnat apă.

   Potrivit specialiștilor, gândacul păros apare la mijlocul lunii martie şi atacă pășunile, terenurile abandonate, apoi trec la culturile de rapiță și pomii fructiferi. ”În primăvara curentă s-a înregistrat mai întâi la cultura piersicului în zona de sud a Republicii, apoi a fost observat și în zona de centru. Dăunează atâta timp cât sunt pomii în floare, apoi ei trec în sol unde depun ouăle și migrează”, a comunicat inspectorul principal ANSA, Eugenia Tulgara.

Combaterea acestor insecte e dificilă deoarece tratamentele chimice pot afecta şi albinele care au început polenizarea. Singura soluţie sunt insecticidele mai puţin toxice. ”Sunt produse fitosanitare din grupa a treia și a patra de toxicitate, care nu dăunează albinelor și foarte bine poate combate dăunătorul”, a mai spus inspectorul principal ANSA, Eugenia Tulgara.

  Specialiștii spun că toate tratamentele chimice trebuie efectuate până la înflorirea pomilor, pentru a nu dăuna albinelor și dezvoltării ulterioare a fructelor.

Sursa: Publika.md

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.