Ziua Europei a trecut, dar aceasta nu înseamnă că s-au încheiat și evenimentele prilejuite de această sărbătoare a continentului. Fiind o perioadă de pandemie, activitățile tradiționale au fost adaptate și vor fi desfășurate doar în mediul on-line, la Radio și TV, dar aceasta nu înseamnă că vor fi mai puțin interesante. Una dintre activități este dedicată aniversării a cinci ani de la redeschiderea după restaurare a Cetății Soroca.
Astfel pe parcursul lunii mai Delegația Uniunii Europene în Republica Moldova în parteneriat cu Ambasadele Statelor Membre UE acreditate în Republica Moldova și Ambasadele țărilor Parteneriatului Estic au pus la cale zeci de evenimente educaționale, culturale și interactive.
“Anul acesta, Ziua Europei va avea loc online, cu o agendă plină de activități creative pentru publicul din Republica Moldova. Prin această inițiativă, Uniunea Europeană rămâne aproape de cetățenii acestei țări, aducând-le acasă o serie de evenimente online care să marcheze valorile europene, în pofida acestei perioade pline de provocări.
Programul va include evenimente online pentru fiecare, inclusiv activități educaționale pentru copii, tineri și alte categorii de public, care își propun să informeze despre cooperarea dintre Uniunea Europeană și Republica Moldova, precum și să ofere posibilitatea moldovenilor de a se bucura de diverse evenimente creative de-a lungul lunii mai.
Tradiționalul Festival de Film și Cultură Europeană este nelipsit și în acest an și va avea loc la TV și online, în perioada 10 – 17 Mai. În cadrul Festivalului publicul Republicii Moldova va avea acces la filme artistice și documentare de valoare unică, precum și concerte susținute de cântăreți renumiți din întreaga Europă” anunță organizatorii.
„Ziua Europei marchează valorile care au stat la bazele formării Uniunii Europene și care, timp de 70 de ani de la Declarația Schuman, au guvernat, prin solidarizare și unitate, Statele Membre. Aceste valori ne permit să trăim împreună, să devenim și mai puternici și mai uniți, contrar diferențelor de limbă, cultură, religie și obiceiuri. Solidaritatea este pilonul pe care se bazează funcționarea Uniunii Europene, fiind aplicată în mod special și în relația cu Republica Moldova. Pandemia de Coronavirus cred că a demonstrat mai mult ca niciodată că doar prin solidarizare, putem să facem față oricărei provocări și să devenim și mai puternici.”, declară Peter Michalko, Ambasadorul Uniunii Europene în Republica Moldova.
Agenda actualizată a activităților o găsiți e pe www.eu4moldova.md, iar unul dintre evenimentele speciale care ține direct de Soroca este expoziția virtuală “Cetatea Sorocii de atunci și acum” realizată de fotograful Vadim Șterbate în parteneriat cu Muzeul de Istorie și Etnografie din Soroca.
Această publicație a fost realizată cu sprijinul financiar al Uniunii Europene. Conținutul său este responsabilitatea exclusivă a proiectului „E timpul să fii activ!” și nu reflectă neapărat punctele de vedere ale Uniunii Europene.