În Cetatea Soroca a fost inaugurată o expoziție de comemorare a victimelor deportărilor sovietice

0
189
sursa imaginii: https://www.facebook.com/Muzeul-de-Istorie-si-Etnografie-Soroca

Duminică, 5 iulie 2020, în paraclisul Cetății Soroca a fost inaugurată expoziția „Mărturii din Gulag: memoria victimelor regimului totalitar-comunist”. Evenimentul este prilejuit de comemorarea deportărilor sovietice din 6 iulie 1949.

Expoziția a fost elaborată în cadrul Proiectului „Cultura memoriei pentru societățile în proces de transformare democratică: promovarea celor mai bune practici între Lituania și Republica Moldova”, susținut de de Programul Promovarea Cooperării și Democrației al Ministerului Afacerilor Externe al Republicii Lituania și de Ambasada Republicii Lituania în Republica Moldova, anunță organizatorii.

sursa imaginilor: www.facebook.com/Muzeul-de-Istorie-si-Etnografie-Soroca

Pe planșele expuse sunt inserate mărturiile ale victimelor și supraviețuitorilor represiunilor politice și deportărilor în masă efectuate sub diriguirea „eliberatorilor” care au ocupat Basarabia. La eveniment au fost prezenți și unii dintre autorii care au cules aceste memorii Ludmila D. Cojocaru, Lidia Pădureac și Virgil Bîrlădeanu.

Expoziția poate fi vizitată săptămânal de miercuri până duminică (9:00 -17:30) până la mijlocul lunii august. Parteneri în dezvoltarea expoziției sunt Muzeul Național de Istorie a Moldovei, Institutul de Istorie, Centrul de Excelență Institutul ProMemoria, Universitatea de Stat din Moldova, Universitatea de Stat „Aleco Russo” din Bălți Universitatea de Stat și „B. P. Hașdeu” din Cahul.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.