În atenția celor care au muncit în Rusia și Estonia: Au fost aprobate Acorduri în domeniul securității sociale între RM și FR, RM și Estonia

0
94

 Cabinetul de miniștri a dat aviz pozitiv proiectului de lege privind aplicarea Acordului între Republica Moldova și Federația Rusă în domeniul securității sociale.

Documentul reglementează procedurile de colaborare între autoritățile ambelor state, în vederea schimbului de documente şi informaţii, pentru stabilirea dreptului la prestaţiile de asigurări sociale. Astfel, persoanele care nu au realizat un stagiu de cotizare minim necesar pe teritoriul Republicii Moldova de 15 ani, dar îndeplinesc această condiție prin totalizarea perioadelor de asigurare în ambele state, vor avea drepturi de pensie dobândite corelativ plății contribuțiilor de asigurări sociale. Atât Republica Moldova, cât și Federația Rusă vor calcula și vor achita pensia doar pentru perioadele de asigurare realizate pe teritoriul propriu.

Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene a prezentat spre aprobare Protocolul de modificare a Aranjamentului pentru aplicarea Acordului în domeniul asigurărilor sociale dintre Republica Moldova și Republica Estonia. Acesta prevede substituirea pensiei cu alocație pentru incapacitate de muncă acordată de Republica Estonia persoanelor cu reședință sau domiciliu în țară. Totodată, o normă cu caracter provizoriu prevede acordarea în continuare a pensiei pentru incapacitate de muncă persoanelor care și-au stabilit domiciliul în Republica Moldova până la expirarea termenului stabilit al incapacității de muncă.

 

 


Articolul precedentCe a făcut Tom Cruise pentru a termina mai rapid un film?
Articolul următorO palmă pentru euro-sceptici: UE – partenerul de nădejde a RM
fondat la 3.11.1998, înregistrat la Camera Înregistrărilor de Stat, membru al Asociaţiei Presei Independente afiliate WAN (Organizaţiei Internaţionale a Ziarelor) din anul 1999, este primul ziar din câmpia Sorocii, care este inclus în Catalogul ÎS "Poşta Moldovei", apare în limba română

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.