ÎMPREUNĂ PENTRU O SĂNĂTATE MAI BUNĂ

0
193

Luna mai a fost o lună plină de evenimente memorabile. Astfel, specialiștii, cât și voluntarii CSPT „Pro-Viață” Soroca au reușit să realizeze mai multe activități, specifice evenimentelor realizate la nivel național ca:

Săptămâna Mondiala de conștientizare a consumului de sare 2023

Perioada 15-21mai este considerată Săptămâna de conștientizare a consumului de sare, cu tema: „Uită de obiceul de a pune sare în bucatele gata!”
În fiecare an, Organizația Internațională privind Sarea organizează o „Săptămâna Mondială de Conștientizare a Sării” pentru a ajuta la creșterea gradului de conștientizare cu privire la efectele nocive ale consumului în exces a sării asupra sănătății. Ceea ce am reușit să facem și noi, specialiștii de la CSPT ,, Pro-Viața YK Soroca” în această săptămână și anume am venit cu mesaje pentru a ajuta la creșterea gradului de conștientizare cu privire la efectele nocive ale consumului în exces a sării asupra sănătății:

Conștientizarea și educarea cu privire la reducerea sării.
Accentuarea necesitatății urgente ca producătorii de alimente și băuturi să reducă cantitatea de sare din produse.

 • Cât este de dăunătoare sarea în cantități mari?

  Sarea îngerată în cantități mari devine periculoasă, în primul rând pentru presiunea sangvină, fiind considerată o cauză importantă a hipertensiunii arteriale. În acest context, sarea se face vinovată și de apariția bolilor cardiovasculare, de exemplu a insuficienței cardiace, și a accidentului vascular cerebral.

 • Cum putem reduce consumul de sare?

  Pentru a reduce aportul de sare din organism, pe lângă micșorarea cantității pe care o adăugăm în mâncare, este important să renunțăm sau să consumăm cu moderație alimentele de tip fast-food și alimentele procesate. Tineți cont ca o cantitate mare de sare se află în mezeluri, muraturi, masline, supe instant și conserve.

  Ziua internațională a asistenților medicali a avut loc la data de 11 mai, voluntarii au realizat un flashmob pentru asistenți medicali;

  Anul acesta, Ziua Comemorării a persoanelor decedate de SIDA a fost sărbătorită pe 16 mai și este una dintre cele mai importante mișcări împotriva HIV/SIDA. În această zi, voluntarii noștri, care nu sunt indiferenți la problema HIV/SIDA, dar și țin la păstrarea sănătății (testul citologic), își consolidează eforturile de combatere a epidemiei: informând despre căile de transmitere, unind și îndemnând oamenii să-și cunoască statutul HIV, să manifeste toleranță față de cei afectați de epidemie și să ia o poziție activă în lupta cu HIV. În contextul acestei zile semnificative, în perioada 15 Mai – 15 Iunie 2023, noi am stabilit să organizăm campania socială ,,Just Test”. SLOGAN-UL CAMPANIEI: Just Test: Pentru sănătatea ta și a celor din jur. Astfel, în cadrul CSPT, tinerii pot fi testați gratis.

  Ziua Internațională de acțiune pentru sănătatea femeii, sărbătoare din 28 mai, voluntarii noștri au distribuit pliante și au discutat despre importanța sănătății femeii pentru orice vârstă.

  Ziua YK – sărbătoare dedicată întregei rețeli, pe data de 30 mai, atelier de lucru.

  Anual la 31 mai, Organizația Mondială a Sănătății (OMS) și partenerii săi marchează Ziua Mondială fără Tutun (ZMFT) pentru a aborda consecințele pe care le are tutunul asupra sănătății populației, mediului înconjurător, economiei, și a susține politici eficiente de reducere a riscurilor condiționate de tutun, voluntari noștri au participat la o dezbatere, ca să-și revendice dreptul la sănătate și la o viață fără tutun pentru generațiile viitoare. Îndemnul pentru acțiune este: „Avem nevoie de alimente, nu de tutun”.

 • ETICHETE
 • EC
Articolul precedentUn târg al meșterilor populari curând va avea loc la Soroca
Articolul următorFOTOGRAFIA ZILEI: Întâlnire în tăcere
fondat la 3.11.1998, înregistrat la Camera Înregistrărilor de Stat, membru al Asociaţiei Presei Independente afiliate WAN (Organizaţiei Internaţionale a Ziarelor) din anul 1999, este primul ziar din câmpia Sorocii, care este inclus în Catalogul ÎS "Poşta Moldovei", apare în limba română

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.