Grupul de Acțiune Locală „Trei Coline” dezvoltă satele / VIDEO

0
103

Câteva primării din Republica Moldova au avut parte de susținere în cadrul unui proiect implementat de Grupul de Acțiune Locală „Trei Coline”, care a anunțat anterior un concurs de granturi în cadrul Programului LEADER. În satul Trifești din raionul Rezina, Autoritățile Publice Locale au fost susținute în continuarea proiectului „Sat curat cu deșeu colectat”, de această dată fiind îngrădită gunoiștea localității. Valoarea proiectului este de 231 mii lei, dintre care 184 mii lei grant și 46 mii lei contribuție proprie.

Primăria Pripiceni-Răzeși din același raion, a distribuit pubele gospodăriilor din sat, în cadrul proiectului “Tomberoane amenajate – sate mai curate”, pentru a eradica tradiția de aruncare a gunoiului în apropierea satului și transformarea procesului de evacuare a deșeurilor în unul civilizat. Din cei 272 mii lei necesari, 200 de mii au fost câștigați de primărie în acest proiect, iar 72 mii lei sunt contribuție proprie.

La Chiștelnița, sat din raionul Telenești, s-a pus accent pe iluminarea stradală prin energia solară, pe pilonii care nu aveau instalate lămpi. Din cei 163 mii lei necesari, 130 mii lei sunt grant, iar 32 mii lei contribuție proprie.

Ținând cont de bugetele mici ale primăriilor rurale, prin aceste proiecte implementate s-au rezolvat probleme importante ale localităților, în mare parte cu bani extra bugetari.

Până în prezent GAL-urile din Republica Moldova au susținut implementarea a peste 860 de proiecte de dezvoltare locală, iar printre cele mai active dintre ele este și Grupul de Acțiune Locală „Trei Coline”.

Abordarea LEADER este un instrument de dezvoltare rurală al Uniunii Europene, conceput ca parte a politicii de dezvoltare rurală, fiind implementată în Republica Moldova începând cu sfârșitul anului 2016 cu suportul oferit de partenerii de dezvoltare.

* Reportaj promoțional realizat în cadrul proiectului.

VEZI ȘI:

Cum ajută Grupul de Acțiune Locală „Trei Coline” antreprenorii din sate în raioanele Rezina, Șoldănești și Telenești? / VIDEO


Articolul precedentLumină „europeană” la Negurenii Vechi, conectată după consultarea comunității
Articolul următorȘezătoare în ajunul Sfântului Andrei la Casa Muzeu “Veniamin Apostol” din Dubna / VIDEO
fondat la 3.11.1998, înregistrat la Camera Înregistrărilor de Stat, membru al Asociaţiei Presei Independente afiliate WAN (Organizaţiei Internaţionale a Ziarelor) din anul 1999, este primul ziar din câmpia Sorocii, care este inclus în Catalogul ÎS "Poşta Moldovei", apare în limba română

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.