Una dintre instituțiile de învățământ din municipiul Soroca, cu o tradiție de peste un secol, este și Gimnaziul de fete, clădirea căruia a adăpostit până nu demult Colegiul Pedagogic “Mihai Eminescu”. Această clădire este deosebită prin arhitectura sa, dar și prin elevii și profesorii care au trecut pe aici.
Blocul istoric al colegiului este o bijuterie arhitecturală pentru Soroca, dar cu regret contemporanii nu-i înțeleg valoarea și-l lasă să degradeze. Atât timp cât problema rămâne doar pe umerii administrației Colegiului, fără o implicare de la nivel mai înalt și fără o finanțare pentru conservare și renovare, situația este din ce în ce mai gravă.
Chiar dacă este o clădire veche și deja pustie, în interior regăsim eleganța și rafinamentul specifice începutului secolului trecut. Clădirea apăsată parcă de povara uitării așteaptă să reînvie, iar aici atâtea ar putea fi – un centru cultural-turistic, sau un muzeu al învățământului sorocean, ori un edificiu multifuncțional și multe altele, dorință să fie.
Edificiul a înfrumusețat mai bine de un secol orașul Soroca, și continuă să o facă și în prezent, căci, între noi fie vorba, are cu ce se mândri – o istorie bogată care încă așteaptă să fie cunoscută și promovată.
Privește AICI un reportaj despre istoria clădirii.
Acest reportaj este realizat de redacția ”Observatorul de Nord” în parteneriat cu Colegiul ”Mihai Eminescu” din Soroca, cu suportul Guvernului Elveției.
CITEȘTE ȘI:
Cum și-a revenit Liceul de Fete după ce aproape toată Soroca a ajuns sub apă?