(GALERIE FOTO) Covorul moldovenesc omagiat la el acasă, la Bădiceni

0
726

Câteva sute de bădăceneni și oaspeți ai satului duminică, 8 septembrie, și-au dat întâlnire în centrul localității, la primul festival al covorului moldovenesc cu genericul „ROSTAR”. Astfel, covorul tradițional moldovenesc a fost omagiat nu oriunde, dar chiar la el acasă. Or, satul Bădiceni întotdeauna a fost recunoscut ca „patria covorului”, iar fetele de aici mereu au avut și au până în prezent, în lada cu zestre, și acest atribut, care vorbește și despre gustul rafinat al posesorului, și despre faptul că norocosul ginerică „a pus mâna” pe o domniță nu doar bună de măritat, dar și cu o bogăție greu de estimat.

Producătorii de covoare și oaspeții festivalului au fost salutați, la scenă deschisă, de primarul comunei Bădiceni, Vasile Palamari, președintele raionului Soroca, Ghenadie Muntean, vice-președinta parlamentului Republicii Moldova, Monica Babuc, deputații în parlament Igor Vremea și Corneliu Padnevici, șeful Secției Cultură și Turism Soroca, Grigore Bucătaru…

OPINII

  • Vasile PALAMARI, primarul satului Bădiceni: Sunt bucuros să declar deschis primul Festival al covorului moldovenesc și să mulțumesc oaspeților, care ne-au onorat cu prezența și, nu în ultimul rând, gospodinelor și gospodarilor din Bădiceni, care au pus umărul la desfășurarea cu succes a acestul eveniment.
  • Ghenadie MUNTEAN, președintele raionului Soroca: Sunt onorat să particip la acest festival care are loc la Bădiceni, localitate cu tradiții mari în ale covoarelor. Sunt convins că acest festival își va ocupa locul meritat în șirul festivalurilor, care au devenit deja tradiționale în raionul nostru – Festivalul Mărului, Festivalul Plăcintelor, Festivalul Produs în Soroca…
  • Monica BABUC, deputată în Parlament: Mă bucur nespus de mult să văd atâta lume la Festivalul covorului or, covorul este zestrea neamului nostru. De altfel fiind în postura de ministru al culturii eu am făsut demersurile necesare pentru ca covorul moldovenesc să facă parte din Lista Patrimoniului UNESCO și sunt mândră că am reușit. Astăzi covorul nostru se află, alături de alte aproximativ 200 de produse, în atenția întregii lumi.
  • Grigore BUCĂTARU. șeful Secției raionale Cultură și turism: La acest frumos festival participă, pe lângă producătorii de covoare din Bădiceni, 10 colective artistice din raionul Soroca și un colectiv din raionul Drochia. Cu siguranță, există toate premisele ca acest Festival să devină unul tradițional și la fel, cu siguranță, bădicenenii merită ca toată lumea să cunoască cât mai multe despre îndeletnicirea lor frumoasă.
  • Alexandru BOBEICĂ, or. Drochia: Țesutul covoarelor mereu a fost o tradiție la Bădiceni și, deloc întâmplător, acest Festival este organizat anume aici. În opinia mea, principala misiune a acestul festival este familiarizarea tuturor cu una din cele mai vechi îndeletniciri ale moldovenilor, care ne păstrează ca ne-am și ne dă încredere în ziua de mâine.
  • Anastasia CAPTARI, locuitoare a satului Bădiceni: Am primit de la mama drept moștenire câteva covoare foarte prețioase, cinci dintre care sunt expuse la acest Festival. Acum, la rându-mi, eu voi face tot posibilul ca aceasta mare bogăție s-o las copiilor mei, ca aceștia, la rândul lor să le transmită mai departe, nepoților și strănepoților.

…Acest inedit festival a fost întregit cu un master-class în ale țesutul covoarelor și cu evoluția colectivelor artistice. Cireașa de pe tort a fost evoluția, în recital, a doamnei cântecului popular, Tamara Coșciug.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.