(FOTO) Recoltarea cerealelor este pe sfârșite

0
113

Și în această săptămână am vizitat producătorii agricoli din raion. De data aceasta am urmărit procesul de recoltare a culturilor de prima grupă în Gospodăria Țărănească a domnului Vitalie Bacalâm din satul Baxani.

GȚ “Vitalie Bacalîm” administrează 825 ha de teren, dintre care 20 ha livadă în vârstă de 3 ani și 56 ha livadă de 30 de ani. În acest an, pe suprafața de teren arabil sunt cultivate 360 ha culturi de prima grupă: 202 ha grâu, 50 ha orz de toamnă, 30 ha rapița, 80 ha mazăre, dar și culturi de toamnă: 200 ha floarea soarelui, 46 ha sfecla de zahăr, 36 ha porumb și 60 ha soia.

Am găsit gospodarul în câmp, unde se efectuează ultimele lucrări de recoltare a culturilor din grupa I, care a fost mai complicată în acest an din cauza ploilor târzii, spun agricultorii. “Rapița a vegetat până târziu și la mazăre păstăile au legat și s-au copt târziu, ne-am reținut cu recoltarea vreo 10 zile.

În loc de trei zile, am recoltat o perioadă mai mare. În rezultat și recolta medie este mică de 0,5 t/ha, față de 2 t/ha în anul trecut, povestește domnul Bacalâm. Recolta medie la grâu, la primele 100 ha, a constituit 3,9 t/ha, restul 3,6 tone recolta medie”, mai spune gospodarul.

La recolta de grâu sunt pierderi în legătură cu ploile care au venit în plin sezon de recoltare, în schimb calitatea grâului bucură. Analizele efectuate arată că conținutul glutenului este bun — 21,6%, explică domnul Bacalâm.


Aliona Andriuța, șefa DAA: Campania de recoltare este pe sfârșite. Ploile au perturbat puțin procesul, în schimb rezultatul este îmbucurător. În raionul Soroca mai rămân de recoltat culturi de prima grupă pe o suprafață de aproximativ 3000 ha. La finalul lucrărilor vom face bilanțul în cadrul unei festivități tradiționale a agricultorilor.


La Baxani sunt cultivate soiurile de grâu: Pisanca, Blagodarka, Epocă. În opinia producătorului agricol, culturile de toamnă arată mai bine ca anul trecut, când au atins volume record de recoltare.
În GȚ “Vitalie Bacalâm” activează 36 de angajați, dintre care 12 mecanizatori. „La noi lucrează oamenii din localitate, foarte rar din satul vecin.

Forță de muncă nu este suficientă, spune agricultorul, dar e și vina noastră, a agenților economici, că nu putem crea locuri de muncă permanent, ci doar pentru sezon. Șase luni în an angajații lucrează stabil, alte șase luni — de la caz la caz.

Ziua de lucru este apreciată cu 130-180 lei pentru 7-8 ore de lucru. Oamenii sunt tentați să plece la muncă în satele vecine sau peste hotare”, mai spune domnul Bacalâm.


Vitalie Bacalâm: „La noi lucrează oamenii din localitate, foarte rar din satul vecin. Forță de muncă nu este suficientă, spune agricultorul, dar e și vina noastră, a agenților economici, că nu putem crea locuri de muncă permanent, ci doar pentru sezon. Șase luni în an angajații lucrează stabil, alte șase luni — de la caz la caz. Ziua de lucru este apreciată cu 130-180 lei pentru 7-8 ore de lucru. Oamenii sunt tentați să plece la muncă în satele vecine sau peste hotare”.


Parcul tehnic în această gospodărie a fost înnoit în ultima vreme, inclusiv prin proiecte pentru agricultori, dar nu s-a renunțat nici la tehnica mai veche. “Combinele sunt procurate în ultimii cinci ani, inclusiv câteva tractoare MTZ 1025, care ară cu plug reversibil, și un tractor italian LANDINI, care lucrează primul an. Mai sunt câteva tractoare grele, moștenite din fostele gospodării agricole de pe timpul URSS-ului, care sunt implicate dacă este volum mare de lucru. Am înnoit parcul cu suportul proiectului 2KR, prin care am procurat combine, tractoare. Este un proiect bun prin faptul că se face achitarea în câteva părți: 50% la început, apoi două rate a câte 25% în următorii doi ani. Asta e convenabil pentru că nu trebuie să cheltui imediat o sumă foarte mare de bani. În plus, am beneficiat de subvenții și sunt foarte mulțumit”, mai împărtășește agricultorul din experiența sa.

Deocamdată prețurile pentru recoltă nu prea bucură, iar intermediarii strică piața, spun producătorii agricoli, care speră că situația se va schimba spre bine.


Articolul precedentAdministrația RAC vine cu o reacție: Țevile nu au fost luate nicăieri
Articolul următorTurneu în memoria lui Ion Braniște

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.