FNF îşi propune să lanseze cooperative de întreprinzători

0
34

Anul 2018 a fost un an agricol bun din punct de vedere al recoltelor, însă nu şi economico-finaciar. Problemele, dar şi soluțiile pentru promova domeniul agriculturii au fost discutate de către reprezentanții organizaţiilor de fermieri din Moldova care s-au întâlnit la o şedinţă generală. Astfel, în anul 2019, membrii Federaţiei Naţionale a Fermierilor îşi propun să lanseze cooperative de întreprinzători, să atragă investiţii străine şi să susţină tinerii fermieri care vor să deschisă o afacere în acest sector, relatează Mesager.

Lipsa unor bune pieţe de desfacere mai rămâne o problema pentru fermierii din Moldova. La fel şi preţurile mici de comercializare a mărfurilor. „Ne ocupăm cu creşterea prepeliţelor pentru carne şi pentru ouă. Pe piaţă este mai mare cererea decât oferta, dar este foarte greu de produs. Procedura de a produce şi de a ajunge ouăle pe rafturile magazinelor este o perioadă de timp şi bani investiţi”, a declarat fermierul, Mihail Fârfa. „Agricultura este o afacere nu uşoară, mai ales pe terenuri mici, mai ales când nu dispui de tehnică, nu suntem susţinuţi. Mă ocup cu creşterea dovlecilor şi căutam modalitatea să fac o asociaţie a crescătorilor de dovleci”, a declarat preşedintele Asociaţiei Horticultorilor, Ion Ciocanu.

Şi autorităţile sunt în căutarea soluţiilor pentru a le oferi fermierilor noi posibilităţi de export. „Noi lucrăm la diferite comisii ca să îmbunătăţim politicile care sunt în Republica Moldova în domeniul agriculturii. Am organizat pe parcursul anului 2018 cinci cooperative de întreprinzători. În acest an avem ca obiectiv să-i ajutăm să-şi dezvolte planul de afaceri”, a declarat preşedintele FNFM, Valeriu Cosarciuc.„Un moment important este anume dezvoltarea capacităţilor de lucru în pieţele externe sau găsirea acelor forme prielnice pentru micii producători pentru a se regăsi în piaţa externă, căci de acolo şi vine banul în piaţa internă”, a spus secretarul de stat la Ministerul Agriculturii, Iurie Uşurelu. Federaţia Naţională a Fermierilor din Moldova reuneşte peste 18 mii de fermieri din ţară.

(trm.md)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.