Filme bune românești – DA, spectatori – BA

0
78

La 8 și 9 octombrie, la Soroca, au revenit Zilele Filmului Românesc. Publicul a fost invitat în incinta Palatului de Cultură, unde organizatorii au creat o atmosferă de cinematografie adevărată.

Pe ecranul din Sala Mare a Palatului de Cultură din municipiul Soroca au fost derulate patru filme românești: „Străjerii Deltei” (anul producerii 2021), regizat de Liviu Mărghidan; „Marocco” (2021), în regia lui Emanuel Pârvu; „Senatorul melcilor” (1995), producție a marelui regizor român Mircea Daneliuc și  „Crai nou” (2021), în regia Alinei Grigore.

De menționat eforturile organizatorilor, dar există și parte tristă a evenimentului lipsa spectatorilor, iar o posibilă cauză ar fi lipsa educației cinematografice a tinerei generații, care nu a fost antrenată să meargă la film… „Oameni buni, Republica Moldova nu are nevoie de cultură românească, în speță de filmele românești. O chestie interesantă este că la Bălți veneau rușii la filme românești, iar vorbitorii de română nu veneau. Atunci când i-am întrebat de ce, au zis că le plac filmele rusești”, ne-a vorbit organizatorul Dumitru Grosei.

Organizatorii Zilelor Filmului Românesc au așteptat să vadă oamenii doriți de filme, dornici de cultura românească, dar realitatea a fost mai crudă decât se aștepta – la Soroca, orașul care tinde spre a deveni capitala culturală a Republicii Moldova la aceste filme extraordinare au venit spectatori pe care puteai să-i numeri pe degete.

„Noi am vrut să vedem interes pentru filmul românesc. Anul trecut au fost spectatori, anul acesta am diversificat programul și am adus un film pentru copii, dar au venit doar trei copii (!!!), ceea ce ne arată că nu este interes, dar… ce să-i facem, asta e!”, și-a exprimat starea de spirit Dumitru Grosei.

Vă reamintim că la fel ca anul trecut, Zilele Filmului Românesc continuă şi în alte cinci oraşe din Republica Moldova – Soroca, Bălţi, Nisporeni, Călăraşi şi Cahul, unde sunt prezentate câteva dintre filmele din selecţia de la Chişinău.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.