Fericiți în Locuințe Protejate, oferite cu suportul Uniunii Europene

0
150

Zeci de foști beneficiari ai Centrului de Plasament Temporar pentru Persoanele cu Dizabilități Mintale din Bădiceni și-au schimbat radical viața, mutându-se la casă nouă. Circa 20 de persoane, femei și bărbați, vor duce o viață mai independentă grație Serviciului Locuință Protejată, create în cadrul proiectului “Acțiuni comune pentru o societate incluzivă”.

Scopul proiectului implementat de AO “Casa Speranțelor” din Soroca este asigurarea traiului independent în comunitate al beneficiarilor, pentru a deveni membri activi ai societății. ”În cadrul proiectului ”Acțiuni comune pentru o societate incluzivă” sunt deschise patru locuințe protejate. A fost încheiat un acord de colaborare cu Centrul de Plasament Temporar pentru Persoanele cu Dizabilități Mintale Bădiceni, în baza căruia locuințele sunt procurate din sursele centrului. Dotarea lor cu mobilier, echipament se efectuează din sursele grantului din proiectul implementat de AO ”Casa Speranțelor”.

În anul 2019, au fost identificate și evaluate imobilele de către o comisie specială, în componența căreia au intrat reprezentantul organizației noastre, reprezentanții Agenției Naționale Asistență Socială, Primăriei Soroca, Centrului de plasament din Bădiceni, Direcției raionale Asistență Socială. Au fost procurate trei imobile în municipiul Soroca: două case și un apartament”, povestește Valentina Onica, președinta ”AO Casa Speranțelor”.

Potrivit sursei, toate imobilele necesitau lucrări de reparație de diferită dificultate. Dacă în apartament a fost nevoie de lucrări de reparație cosmetică, în case era nevoie de lucrări mai esențiale. La 5 decembrie 2019, a fost deschisă prima locuință protejată și plasate în apartament primele patru persoane. În aproape un an de când locuiesc în afara instituției rezidențiale, beneficiarele, ajutate de două asistente sociale, au învățat să ia decizii, să îngrijească de locuința lor, să gătească și să se autoservească, altfel spus — să ducă o viața independentă.

Valentina Onica: ”Uniunea Europeană sprijină foarte mult asemenea inițiative. În plus, în țara noastră este aprobat Programul Național de Dezinstituționalizare în baza căruia, în comun cu Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, urmează să fie create servicii și dezinstituționalizate persoanele aflate acum în instituții rezidențiale”.

”Rolul organizației ”Casa Speranțelor” este identificarea și evaluarea beneficiarilor pentru plasament în locuințele protejate, dezvoltarea abilităților de trai independent ale beneficiarilor, dezvoltarea abilităților de lucru ale angajaților cu beneficiarii, instruirea personalului, monitorizarea procesului de dezinstituționalizare, monitorizarea activității locuinței protejate etc. Personalul care activează în locuințele protejate este finanțat din bugetul instituției din Bădiceni, care, de asemenea, suportă cheltuielile pentru întreținerea beneficiarelor (produse alimentare, haine, încălțăminte, achitarea facturilor)”, mai spune Valentina Onica.

În vizită la beneficiarii Locuinței Protejate
Am vizitat apartamentul cu trei camere situat în cartierul nr. 3 al municipiului, care, cu ajutorul acestui proiect, a devenit locuință protejată pentru patru ex-rezidente ale Centrului din Bădiceni. Am găsit acasă trei dintre locuitoare, a patra fiind internată pentru tratament. În fiecare dintre cele două dormitoare s-au acomodat câte două femei. Gazdele ne-au făcut o excursie prin locuința bine îngrijită, dotată cu mobilierul și tehnica de uz casnic necesare pentru trai: paturi, dulapuri, noptiere, masă, scaune, mașină de spălat etc. Mașa, una dintre locuitoare, ne arată cu bucurie camera sa — luminoasă și spațioasă, în care sunt două paturi așternute cu grijă și un dulap cu haine. Pe patul vecinei sale, Nadea, aflată la tratament, stă o păpușă rezemată de plapuma strânsă cu acuratețe, peste care este pusă pernă. Maria ne arată camera pe care o împarte cu Nadea.

Beneficiarele sunt foarte bucuroase că au o locuință aparte. Anterior ele locuiau la centrul specializat din Bădiceni, unde împărțeau camera cu alte câteva zeci de rezidente. În cealaltă cameră locuiesc Nadejda și Maria. Nadejda este foarte bucuroasă că aici are unde pune mica ei colecție de icoane. De altfel, ea este foarte credincioasă, merge regulat la biserică și postește toate posturile de peste an. Doamna Nadejda ne-a uimit printr-o memorie fenomenală, mai ales la cifre. Știe data și anul nașterii a tuturor persoanelor pe care le-a cunoscut pe parcursul vieții, sărbătorile religioase și ține minte zilele în care a fost mutată dintr-un centru specializat în altul, până a ajuns să locuiască la Soroca.

În apartament este curat și miroase frumos. Pe pervazurile geamurilor înfloresc câteva flori bine îngrijite — pasiunea celei de-a patra locuitoare — Nadea. ”Hainele mele sunt pe două rafturi. Noi facem curat, spălăm la mașină, fac totul cu mâna mea. Doamna Lilia ne ajută, eu mă port frumos cu ea. Ne învață să spălăm hainele, să curățăm cartofi, să gătim mâncare. Eu deja știu oleacă să gătesc. Îmi place să mănânc cartofi piure, borș cu carne, mancă. Mai ieșim afară, le dau bună ziua vecinilor și ei mie îmi răspund, sunt oameni buni, se comportă bine cu mine. Aici e mult mai bine de trăit, toate lucrurile stau la locul lor”, povestește Mașa. În timpul liber, beneficiarele ghidate de asistentele sociale desfășoară diferite activități. Recent ele au confecționat perii pentru văruit, pe care le-au vândut, iar din banii obținuți și-au cumpărat ceva la propria dorință.

Lilia Guțan este una dintre asistentele sociale angajate în acest serviciu. ”Muncesc aici din data de 5 decembrie. Când am venit la muncă, credeam că e ușor, dar în câteva luni am înțeles că e foarte greu și trebuie foarte multă răbdare, să știi cum să comunici, să mediezi neînțelegerile care apar uneori. Avem diverse activități. Beneficiarele au învățat foarte greu să facă unele lucruri, la internat erau deservite și nu aveau abilități de a găti ș.a. Nadea și Mașa știu câte ceva, dar multe au învățat de la zero. Au învățat a curăța legume, să gătească, să țină aspiratorul în mână, să spele la mașina de spălat etc. În același timp sunt foarte bune la suflet, dornice de atenție, de dragostea celor din jur”, menționează asistenta.

Într-o altă locuință trăiesc alți cinci beneficiari — doi bărbați și trei femei. I-am găsit acasă doar pe doi dintre ei — Angela și Mihai, restul fiind plecați la muncă. ”Eu am fost dus la Bădiceni de la 6 anișori. Am trăit acolo 45 de ani. Acum trăiesc în această casă cu câțiva colegi. Aici e foarte bine, mă simt mai în mijlocul lumii, nu ca la centrul de plasament… Cel mai mult în această casă îmi place camera mea, este mare și frumoasă! Aici avem multe ocupații. Iată acum ne-au adus de la Casa Speranțelor tot ce trebuie ca să facem lumânări decorative”, spune Mihai Ghimpu. Angela Popova este foarte fericită că acum are nu doar o casă separată, dar și un loc de muncă din care poate aduna bani pentru a-și realiza dorințele. ”Acasă facem mâncare, mâncăm. La lucru fac curat, mătur. O să adun bani din salariu și o să-mi cumpăr un telefon ca să pot suna să vorbesc cu cine vreau”.

Beneficiarii sunt învățați nu doar să-și poarte de grijă, dar și să se încadreze cât mai bine în comunitate, să lucreze, să se asigure financiar. Mulți dintre ei muncesc în calitate de zilieri la culesul merelor, iar Angela este angajată în calitate de dereticătoare la un magazin alimentar, povestește Ana Cerchez, asistentă socială în această locuință protejată. ”Eu coordonez cu beneficiarii, îi învăț cum să mențină curățenia în casă, să respecte măsurile de igienă personală, să gătească. Ne bucurăm că majoritatea lucrează, se descurcă bine. Noi controlăm ca ei să fie plătiți corect și regulat. Banii îi gestionează singuri, noi doar îi supraveghem. Merg la piață la cumpărături, recent Angela, spre exemplu, și-a cumpărat scurtă și căciulă. Își cumpără ceea ce poftesc de mâncare. Ne bucurăm că societatea este receptivă și înțelegătoare, le ajută cu haine, cu o vorbă bună”.

Proiectul ”Acțiuni comune pentru o societate incluzivă” este implementat de AO ”Casa Speranțelor”, finanțat de Fundația Est-Europeană, din sursele acordate de Uniunea Europeană în cadrul proiectului ”Servicii sociale mai bune printr-un parteneriat durabil dintre societatea civilă și guvern co-finanțat și implementat de fundația Soros-Moldova în parteneriat cu Asociația Keystone Moldova și Alianța ONG-urilor active în domeniul Protecției Sociale a Copilului și Familiei și Alianța Organizațiilor Pentru Persoane cu dizabilități.

Acest material este produs în cadrul campaniei de informare „UE-Moldova:
Împreună mai puternici”, desfășurată de proiectul „Comunicare strategică și
suport pentru mass-media în Republica Moldova”, finanțat de Uniunea
Europeană. Conținutul materialului aparține autorilor și nu reprezintă în
mod neapărat viziunea UE.


Articolul precedentPARCANI: Pe cine alegem președinte? / VIDEO
Articolul următorOstap Ibrahimovici și politica de pe malurile Bâcului
fondat la 3.11.1998, înregistrat la Camera Înregistrărilor de Stat, membru al Asociaţiei Presei Independente afiliate WAN (Organizaţiei Internaţionale a Ziarelor) din anul 1999, este primul ziar din câmpia Sorocii, care este inclus în Catalogul ÎS "Poşta Moldovei", apare în limba română

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.