FALS: Procurorii i-au întocmit dosare lui Gheorghe Cavcaliuc la comanda Maiei Sandu și a PAS

0
65

Fostul șef adjunct al Inspectoratului General al Poliției, colonelul Gheorghe Cavcaliuc, intrat în politică în 2020 ca lider al Partidului Acasă Construim Europa (PACE) a declarat într-un material video, cu titlu de „investigație jurnalistică”, că dosarele pe numele său sunt fabricate la comanda politică a președintei țării Maia Sandu și a guvernării Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS). În realitate, acesta este recunoscut în calitate de bănuit pe două capete de acuzare în așa-numitul dosar „verde de briliant”, și anume: huliganism comis de două sau mai multe persoane și chemarea la săvârșirea actelor de violență împotriva persoanelor, după ce câțiva membri ai PACE l-au stropit pe Tudor Tutunaru, vicepreședintele raionului Sângerei, cu verde de briliant, provocându-i arsuri de gradul I și II la ambii ochi. Ei au motivat că funcționarul s-ar fi imunizat împotriva COVID-19 înaintea medicilor, când în țară erau puține doze de vaccin. Incidentul s-a întâmplat cu câteva luni înainte ca PAS să ajungă la guvernare. 

Un articol intitulat sugestiv „Cum s-au fabricat, la Chișinău, dosare penale împotriva politicianului Gheorghe Cavcaliuc” a fost publicat la 15 decembrie 2022 pe site-ul românesc  Infofinaciar.ro. Articolul nu face altceva decât să prezinte un video publicat pe pagina de Facebook a lui Gheorghe Cavcaliuc și pe pagina PACE, în care politicianul se plânge că este persecutat politic și că i s-ar fi intentat dosare penale „la comanda politică a președintei țării Maia Sandu și a guvernării PAS”.

 

Dosarul „verde de briliant”, o acțiune premeditată și asumată

În realitatea, aceste afirmații sunt speculetive, or, dosarul penal în care este vizat Cavcaliuc a fost deschis când PAS nu era încă la guvernare. Astfel, potrivit procurorilor, în luna aprilie 2021, trei membri PACE l-au stropit pe Tudor Tutunaru cu verde de briliant, provocându-i arsuri de gradul I și II la ambii ochi. Cavcaliuc a declarat atunci că atacul asupra vicepreședintelui raionului Sângerei a fost unul asumat, iar colegii săi de partid au făcut „un act de justiție”. „A îndrăznit prin abuz de serviciu să se vaccineze el cu vaccin Pfizer înaintea medicilor și se simte bine-mersi. Lui [Tutunaru] nu-i pasă că zilnic mor în Republica Moldova”, declara atunci Cavcaliuc.

Procuratura Generală a anunțat că Gheorghe Cavcaliuc a fost audiat pe 22 aprilie 2021, când i-a fost adusă la cunoștință calitatea sa de bănuit pentru două capete de acuzare: „huliganism comis de două sau mai multe persoane” și „chemarea la săvârșirea actelor de violență împotriva persoanelor”.

În materialul video de pe pagina Facebook, Cavcaliuc spune că fapta incriminată i-ar fi putut aduce cel mult o amendă și că oamenii legii fac abuzuri motivate politic. În realitate, fapta se încadrează în cea mai gravă formă de huliganism. Mai precis, fapta penală de cauzare de prejudicii fizice persoanei agresate se încadrează într-o pedeapsă cu închisoare de la trei la șapte ani, conform articolului 287 din Codul Penal.

Astfel, dosarul penal în care este vizat Cavcaliuc a fost deschis cu câteva luni înainte de alegerile parlamentare anticipate (iulie 2021), iar afirmația că guvernarea PAS i-ar fi intentat dosare este una falsă.

Victimizarea din „presa internațională”

Site-ul Infofinaciar.ro a diseminat un video de partid fără a verifica informația din mai multe surse.  Conform datelor deschise, acest site funcționează din martie 2022, iar domeniul de internet a fost cumpărat de o persoană fizică pentru un an de zile. Cu toate acestea, Biroul Român de Audit și Tiraje (BRAT) indică Editura Evenimentul și Capital SRL (ce editează ziarul Evenimentul Zilei și revista Capital) drept firma care a comandat măsurătorile de audiență ale acestui site, iar la persoană de contact figurează Virgil Munteanu, directorul executiv al editurii. Datele din spatele site-ului www.infofinanciar.ro la fel duc spre Evenimentul Zilei și Capital. Conform profilul său de pe LinkedIn, Virgil Munteanu este și președintele Asociației Editorilor de Presă scrisă și Online din România. El nu a răspuns nici la telefon și nici mesajului prin care i-am solicitat o opinie despre cum a ajuns acest articol despre Cavcaliuc pe site-ul Infofinaciar.ro.

Înscenări care ar duce la… Cavcaliuc

În noiembrie curent, postul de televiziune Jurnal TV a intrat în posesia unei ordonanțe de începere a urmăririi penale, în care este vizat Gheorghe Cavcaliuc, pornită de procurorul Dumitru Răileanu pe baza unui autodenunț a fostei șefe a Serviciului Supraveghere a Secției nr.1 din cadrul Direcției nr.5 a INI. Fosta angajată a MAI ar fi recunoscut organelor de anchetă că a participat la o serie de înscenări, personificând-o într-o serie de imagini trucate pe Maia Sandu, în timp ce se sărută cu o altă femeie la Munchen, Germania, pentru a pretinde că M. Sandu este lesbiană. Fosta polițistă ar fi declarat că Gheorghe Cavcaliuc ar fi gestionat aceste înscenări. Acesta le-a declarat reporterilor JurnalTV că  a solicitat scoaterea sa de sub urmărire penală, susținând că dosarul ar fi fost fabricat.

Acum trei ani, portalul Stopfals.md a dezmințit video-ul fabricat și publicat în februarie 2019, cu câteva zile înainte de alegerile parlamentare, în care apar două femei ţinându-se de mână şi sărutându-se. Autorii articolului și alte persoane care le-au postat și le-au distribuit afirmau că una dintre femei ar fi lidera Partidului Acțiune și Solidaritate, Maia Sandu. Stopfals.md a constatat din metadatele imaginilor că toate materialele au fost filmate în orașul München în aceeaşi zi, judecând după hainele pe care le poartă protagonistele. „Analiza imaginilor arată că cele două femei au fost surprinse de la un etaj mai înalt din clădirea de vizavi de cafenea. Subiecţii sunt urmăriţi de-a lungul punctului de observare, traversând drumul la intersecţie, spre stânga și înaintând până la cafeneaua din faţa punctului de observare. Acest lucru arată că nu a fost o întâlnire întâmplătoare, ci, posibil, o supraveghere sau o înscenare. În timpul filmării, cadrul este cu atenţie restrâns sau lărgit (zoom in şi zoom out), pentru a evita în mod clar afişarea feţelor. Imaginea se retrage atunci când femeia întoarce capul spre aparatul de fotografiat, cameramanul însă nu se mișcă şi măreşte cadrul abia atunci când femeia întoarce capul înapoi. Fotografiile au fost făcute la nivelul străzii, sugerând că au fost folosite atât mijloace de supraveghere mobile, cât şi fixe”.

Gheorghe Cavcaliuc a fugit din țară imediat după alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie 2021, la care partidul său a obținut doar 1,28% din voturi. Acum el s-ar afla în Londra, Marea Britanie.

Mădălin NECȘUȚU, Stopfals.md


  • ETICHETE
  • VC
Articolul precedentSONDAJ: Vei economisi anul acesta pentru masa de Anul Nou?
Articolul următorCompensațiile în facturile pentru luna decembrie vor fi mai mari pentru mai multe familii
fondat la 3.11.1998, înregistrat la Camera Înregistrărilor de Stat, membru al Asociaţiei Presei Independente afiliate WAN (Organizaţiei Internaţionale a Ziarelor) din anul 1999, este primul ziar din câmpia Sorocii, care este inclus în Catalogul ÎS "Poşta Moldovei", apare în limba română

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.