Presa pro-Kremlin afirmă că în timpul ofensivei trupelor rusești asupra orașelor ucrainene, nu sunt vizate casele oamenilor, iar civilii ucraineni nu sunt în pericol. Aceste afirmații nu corespund adevărului. Filmările video și fotografiile publicate pe rețelele de socializare demonstrează contrariul: grădinițe bombardate, civili uciși și răniți, rachete pe străzile rezidențiale, confirmând că forțele ruse atacă inclusiv ținte civile în Ucraina.
Mesaje trase la indigo: este atacată doar infrastructura militară, nu populația civilă
De la începutul agresiunii militare a Rusiei împotriva Ucrainei, mai multe portaluri cu politică editorială pro-Kremlin au publicat articole în care menționau că „atacurile de precizie sunt efectuate asupra instalațiilor militare ucrainene, nu asupra orașelor”. Mesaje similare însoțite de imagini video au fost publicate și pe diferite pagini propagandistice din rețelele sociale. Agenția de presă de stat din Rusia RIA Novosti a publicat pe 24 februarie articolul «В Минобороны заявили, что не наносят удары по украинским городам» (în traducere: „Surse din cadrul Ministerului Apărării au declarat ca nu aplică atacuri armate asupra orașelor ucrainene”). În text se afirmă: „cu ajutorul unor echipamente și dispozitive de înaltă precizie sunt scoase din funcțiune infrastructura militară, obiectivele de apărare antiaeriană, aerodromurile militare, aviația Forțelor Armate ale Ucrainei. Nimic nu amenință populația civilă și orașele, au declarat reprezentanți ai Ministerului Apărării”. În aceeași zi, textul a fost preluat integral de portalul Sputnik.md. Articole similare au fost publicate și de alte site-uri: Tass.ru, Fondsk.ru, Life.ru ș.a.
În calitate de sursă este citat comunicatul din 24 februarie și declarația purtătorului de cuvânt Igor Konashenkov, publicată și pe pagina de Facebook a Ministerului Apărării din Federația Rusă.
Case distruse, oameni morți
Afirmațiile că militarii ruși nu atacă clădiri rezidențiale sunt contrazise de mulțimea de imagini cu imobile distruse și oameni răniți, publicate de diferite site-uri locale din Ucraina, de jurnaliștii de verificare a faptelor, dar și de oamenii simpli pe rețelele sociale. .. Pe 24 februarie, site-ul local din Odesa 048.ua a scris, cu referire la Serviciul de Stat de Urgență al Ucrainei în regiunea Odesa, că 18 persoane din satul Lipetskoye au murit în rezultatul bombardamentelor armatei ruse. „Începând cu ora 11:00, 6 persoane au fost salvate din moloz și internate la Spitalul din orașul Podolsk. Cu toate acestea, unul dintre supraviețuitori, din păcate, a murit la spital. Printre morți – 8 bărbați și 10 femei”, se spune în articol.
Portalul ucrainean de verificare a faptelor Stopfake.org anunță că „pe 25 februarie, în timpul unui atac aerian de dimineață, asupra Kievului, un fragment al unei rachete rusești a avariat două clădiri dintr-un imobil rezidențial de pe strada Koșița. În urma atacului rusesc, secțiunile au luat foc, iar casa s-a prăbușit. Serviciul pentru Situații de Urgență al Ucrainei a salvat 20 de persoane, dintre care 8 persoane au fost rănite, 150 de persoane au fost evacuate din clădire”.
Portalul Stopfake.org mai menționează că „la o oră după acest atac, Rusia a început din nou să bombardeze zonele rezidențiale din Kiev. În urma bombardamentelor, fragmente ale aeronavei rusești au lovit o casă privată cu două etaje de pe strada Sadova”.
Informațiile că în rezultatul ofensivei armatei ruse sunt distruse inclusiv casele oamenilor sunt confirmate și de jurnaliști de la Chișinău, aflați în Ucraina. Pe 25 februarie, jurnalista Viorica Tataru care se afla la Kiev la acel moment, a publicat pe pagina sa de Facebook poze în care apare o casă avariată. „De dimineața s-au auzit bubuituri aproape de centrul orașului. Au fost bombardate câteva clădiri. 150 de oameni evacuați. 8 persoane spitalizate cu traume grave. Morți nu sunt, doar înjurături la adresa lui Putin”. Pe 25 februarie, ministrul de externe al Ucrainei Dmytro Kuleba la fel a anunțat pe pagina sa de Twitter că trupele ruse au bombardat o grădiniță și un orfelinat.
Într-un comunicat de presă din 25 februarie, Amnesty International a acuzat forțele ruse de „atacuri fără discernământ asupra zonelor civile și lovituri asupra obiectelor protejate, cum ar fi spitalele”, citând trei incidente, despre care crede că au ucis cel puțin șase civili și au rănit alți cel puțin 12. „Atacurile fără discernământ încalcă dreptul internațional umanitar (legile războiului) și pot constitui crime de război”, a semnalat Amnesty International. Informații despre situația din Ucraina și victimele agresiunii militare ruse pot fi accesate și pe pagina de Facebook a Serviciul de Stat de Urgență al Ucrainei.
Bombardamente și lângă un spital de copii
În seara zilei de 26 februarie 2022, au fost auzite împușcături și lângă un spital de copii din Kiev. Pe pagina de Facebook a Spitalului de oncologie pediatrică Okhmadit din Kiev este menționat că în seara din 26 februarie s-a împușcat lângă Okhmatdit și că principalul spital de copii al țării primește și cetățeni răniți în luptele din capitală… În seara zilei de 27 februarie, Ministerul Afacerilor Interne de la Kiev a anunțat numărul victimelor la patru zile de la invazia trupelor rusești. Astfel, au fost înregistrate 352 de decese în rândul civililor, inclusiv 14 copii, iar 1684 de persoane au fost rănite.
Instrumentele de propagandă pro-Kremlin
Agenția guvernamentală de știri TASS are zeci de birouri în regiunile Rusiei, 63 de reprezentanțe în 60 de țări ale lumii. Directorul general al agenției Serghei Mihailov a fost inclus în 2016, împreună cu încă 16 șefi de instituții media propagandistice din Rusia, în lista sancțiunilor individuale ale Ucrainei.
Ria.ru este portalul agenției ruse de știri „RIA-Novosti”. În baza acesteia, printr-un decret al lui Vladimir Putin din 2013 a fost fondată agenția „Rossya Segodnea”, condusă de Dmitri Kiseliov, comentator TV inclus pe lista sancțiunilor UE. RIA Novosti are sediul la Moscova și circa 80 de birouri internaționale… Sputnik.md este portalul din Moldova al Agenției Internaționale de Presă și Radio Sputnik, fondată de „Rossya Segodnea”. Pe 26 februarie 2022, Serviciul de Informații și Securitate al Republicii Moldova (SIS) a decis blocarea acestui site pentru promovarea informațiilor ce incită la ură și război, în condițiile stării de urgență. După câteva ore, agenția a anunțat pe canalul său de Telegram că site-ul poate fi accesat de pe altă adresă.
Aceste resurse publică preponderent articole cu caracter propagandistic, fiind instrumente media ale administrației de la Kremlin.
Mariana JACOT, Stopfals.md
Colaj: Stopfals.md