FALS: Occidentul are nevoie de Moldova ca să lupte cu mâinile altora împotriva Rusiei

0
88

Oligarhul fugar Ilan Șor, condamnat la 15 ani de închisoare pentru escrocherie și spălare de bani în dosarul „Frauda bancară”, susține că Uniunea Europeană are nevoie de Republica Moldova pentru a lupta împotriva Rusiei și pentru a „lipsi” economia moldovenească de oameni. Afirmațiile sunt false și manipulatoare, cu scopul de a denigra rezultatele obținute de R. Moldova în decursul celor zece ani de implementare a regimului liberalizat de vize cu UE.

„Ei [Occidentul] au nevoie de țările post-sovietice pentru mai multe sarcini. Prima sarcină este să lupte cu mâinile altora. Nu contează: să lupte la propriu sau la figurat. Ei [Occidentul] folosesc economia țărilor noastre și scot de acolo – din orice stat – ceea ce este cel mai valoros – oamenii! […] Dacă m-ați întreba: este convenabil Moldovei regimul fără vize? Evident că nu. Pentru că ei au luat din Moldova două milioane de oameni, care plătesc astăzi impozite în bugetul UE în valoare de aproximativ un miliard de euro” (în original: «Им пост-советские страны нужны для нескольких задач. Первая задача это воевать не своими руками, не важно, воевать в прямом смысле или в переносном смысле. Они используют экономику наших стран и очень качественно вымывают оттуда самое ценное что в любой экономике – это люди […] Если вы меня спросите: выгоден Молдове безвизовый режим? Конечно же нет, потому что они высосали два милиона человек, которые платят около милиарда евро в бюджет Евросоюза как налоги…»), a declarat Ilan Șor în cadrul unui interviu publicat pe 15 mai pe canalul  propagandistului pro-Kremlin Stas Valiev, de pe platforma rusească Rutube.

Ilan Șor a publicat secvența video cu pricina pe FacebookInstagram și Telegram. Ea a fost distribuită pe mai multe canale de Telegram care propagă dezinformările Kremlinului în Republica Moldova (aiciaiciaiciaiciaiciaiciaici), dar și pe un canal de TikTok afiliat lui Ilan Șor.

Totodată, videoul este promovat cu plată pe pagina de Facebook „Transformarea Moldovei Înainte”, care are doar câteva postări publicate în ultimele câteva săptămâni, fiind creată pentru a promova afirmațiile lui Șor. Postarea cu videoul a acumulat cel puțin câteva sute de reacții, comentarii și distribuiri.

Conform datelor oferite de Meta, postarea a fost promovată cu cel puțin 300 de euro timp de patru zile și a apărut pe ecranul utilizatorilor Facebook și Instagram de până la 150.000 de ori.

Falsul 1: Sarcina Occidentului este să lupte cu mâinile altora

Afirmația lui Șor că Occidentul sau NATO are nevoie de moldoveni pentru a lupta împotriva Rusiei derivă din dezinformarea clasică a Kremlinului precum că „Occidentul luptă împotriva Rusiei cu mâinile ucrainenilor”.

În realitate, anume Rusia a lansat o invazie pe scară largă a Ucrainei pe 24 februarie 2022, iar Ucraina se apără de atunci. În opinia experților Comisiei Europene, calificarea Occidentului drept agresor reprezintă „o tactică clasică de manipulare” pentru a prezenta Rusia ca victimă și a distrage atenția publicului de la propria sa agresiune. Narațiunea de dezinformare pro-Kremlin care susține în mod fals că Rusia luptă cu Occidentul în Ucraina este ori de câte ori statul ucrainean beneficiază de sprijin militar din partea partenerilor săi occidentali sau în momentele în care Rusia pierde controlul asupra unor teritorii din Ucraina ocupate anterior.

Nici UE, nici Occidentul și nici NATO nu au declarat război Rusiei. În același timp, UESUA și multe state membre NATO oferă Ucrainei asistență militară și de alte feluri pentru a o ajuta să respingă agresiunea neprovocată a Rusiei, fără să fie implicate în lupte.

Falsul 2: Regimul liberalizat de vize este păgubos, iar UE a lipsit R. Moldova de două milioane de oameni

Această afirmație a lui Ilan Șor este neîntemeiată și a fost făcută în contextul în care pe 28 aprilie curent Ministerul Afacerilor Externe al Republicii Moldova (MAE) a consemnat împlinirea a zece ani de la abolirea regimului de vize pentru călătoriile de scurtă durată ale cetățenilor Republicii Moldova în spațiul Schengen.

Conform statisticilor oficiale, 2,1 milioane de cetățeni ai R. Moldova au beneficiat de regimul liberalizat de vize, efectuând 31 de milioane de călătorii în Uniunea Europeană.

MAE subliniază că numărul mare de călători în UE în comparație cu numărul total al populației Republicii Moldova ilustrează impactul pozitiv al regimului fără vize pentru facilitarea contactelor interumane și contribuirea la consolidarea suplimentară a legăturilor de afaceri, sociale și culturale între Republica Moldova și țările spațiului Schengen.

Vicedirectorul Institutului pentru Politici și Reforme Europene, Mihai Mogîldea, a declarat pentru Stopfals.md că principalii beneficiari ai regimului liberalizat de vize au fost în primul rând cetățenii Republicii Moldova. „Banii economisiți de acești oameni pentru vizele care ar fi trebuit perfectate ca să ajungă în UE sunt estimați la cel puțin 270 de milioane de euro”, a spus el. „Acești bani, pe care nu i-au plătit cetățenii moldoveni la perfectarea vizelor, sunt economiile lor, și nu ale Guvernului sau ale autorităților locale”.

Declarația potrivit căreia cetățenii moldoveni plătesc impozite de aproximativ un miliard de euro în bugetul UE la fel este speculativă. Potrivit lui Mihai Mogîldea, această afirmație are drept scop să denigreze rezultatele obținute de Republica Moldova în cei zece ani de la introducerea regimului liberalizat de vize.

„Regimul liberalizat de vize cu UE nu prevede posibilitatea de a lucra în aceste state. Țările UE nu pot să obțină beneficii de ordin economic de pe urma cetățenilor moldoveni, sub forma impozitelor, dacă această muncă este la negru”, a subliniat expertul IPRE.

Lider la dezinformare

Printre falsurile oligarhului fugar Ilan Șor din anul 2024 se numără și afirmațiile că Uniunea Europeană a distrus locurile de muncă din R. Moldova, că în R. Moldova preţurile la resursele energetice sunt mai mari decât în Europa, precum și alte numeroase falsuri vociferate pentru o televiziune din Rusia și într-un interviu oferit jurnalistului rus Alexei Venediktov. Șor a dezinformat și cu privire la atragerea de către Occident a R. Moldova în misiuni de luptă în afara granițelor, dar și că România va trimite ilegal militari peste Prut.

Ilan Șor se regăsește într-un top al „campionilor” falsurilor promovate în anul 2023, realizat de portalul Stopfals.md.

Ilie Gulca,

Stopfals.md

A contribuit: Mihai Avasiloaie


Articolul precedentLa Soroca a fost depistat un proiectil de artilerie de 45 mm, din timpul celui de al II-lea Război Mondial
Articolul următorLa Soroca în havuz mai ceva ca în jacuzzi: a făcut baie sub privirile uimite ale trecătorilor / VIDEO
fondat la 3.11.1998, înregistrat la Camera Înregistrărilor de Stat, membru al Asociaţiei Presei Independente afiliate WAN (Organizaţiei Internaţionale a Ziarelor) din anul 1999, este primul ziar din câmpia Sorocii, care este inclus în Catalogul ÎS "Poşta Moldovei", apare în limba română

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.