Experienţa ţărilor Vişegrad: primele treninguri

0
27

Astăzi, la Soroca, se desfăşoară  primul trening în cadrul „Academiei de Consolidare a capacităţilor comunităţilor locale”, fondată la Soroca şi Viniţa în cadrul proiectului  „Consolidarea capacităţilor comunităţilor locale — experienţa ţărilor Vişegrad pentru Ţările Parteneriatului Estic.

„Planificarea strategică pentru dezvoltarea comunităţilor locale-calea spre succes” este primul modul dintre cele două care se vor desfăşura la Soroca. În total, programul Academiei include  cinci module de instruire, care vin să sprijine dezvoltarea comunităţilor locale de pe cele două maluri ale râului Nistru. Acestea abordează tematici precum: Experienţa ţărilor Vişegrad (Cehia, Slovacia, Polonia, Ungaria) în implementarea reformelor, posibilități de aplicare în Ucraina şi Republica Moldova; Colaborare efectivă între APL, ONG şi mass-media ca mecanism de dezvoltare a comunităţilor locale; Mecanisme de participare a societăţii în procesul decizional; Planificarea strategică; Fundraising, pregătirea propunerilor de proiect” – subiectul care v-a fi propus în cadrul trainingului de mâine.

Modulele sunt propuse intr-un concurs deschis, la care pot aplica membrii societăţii civile, reprezentanţii  autorităţilor publice locale şi cetăţenii activi. Astfel, în urma primului concurs, au fost selectaţsi 26 de participanţi din Soroca, dar şi raioanele Ocniţa, Donduşeni, Râşcani, Rezina şi Cahul.

Aceste module sunt create de către participanţii proiectului din Ucraina şi Moldova, selectaţi în urma mai multor etape ale proiectului, care anterior au fost instruiţi la seminare desfăşurate în cele patru ţări Vişegrad. Astfel, experţii transmit, la rândul lor, propria experienţă în domeniile în care activează, precum şi experienţele ţărilor menţionate.

Astfel de traininguri au avut loc şi la Viniţa, săptămâna trecută.

Proiectul „Consolidarea capacităţilor comunităţilor locale — experienţa ţărilor Vişegrad pentru Ţările Parteneriatului Estic” este implementat cu sprijinul Fondului ţărilor Vişegrad, în Ucraina de către Organizația “Ucraina-Polonia-Germania, “Euroregiunea Nistru”, în colaborare cu asociația APL Vinnița și Centrul Regional de Resurse pentru Comunitățile din Vinnița, iar în Moldova de către Consiliul raional Soroca și “Euroregiunea Nistru”. Parteneri ai proiectului sunt cinci ONG din țările Vișegrad: Cehia, Slovacia, Polonia, Ungaria.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.