Euroregiunea „Nistru” reacţionează la iniţiativa de construcţie a hidrocentralelor pe Nistru

0
21

Euroregiunea „Nistru”, din care face parte şi raionul Soroca, reacţionează la intenţia de construcţie a hidrocentralelor pe râul Nistru.

Astfel, într-o şedinţă a organizaţiei, desfăşurată la finalul lunii februarie, s-a decis adresarea către prim-ministrul Republicii Moldova, Pavel Filip şi omologul său ucrainean, Vladimir Groisman, de a desfăşura dezbateri publice asupra acestui subiect, cu implicarea experţilor internaţionali, reprezentanţilor ambelor state şi a societăţii civile de pe ambele maluri ale râului Nistru, informează pagina oficială a organizaţiei.

În document se vorbeşte despre necesitatea studierii aprofundate a situaţiei şi a potenţialelor daune pentru  situaţia  ecologică pe râu din cauza „Programului  de dezvoltarea a sectorului hidroenergetic 2026”, aprobat de Guvernul ucrainean, care prevede construcţia a şase hidrocentrale „în cascadă” pe Nistru. De asemenea, în document se propune să se ia în calcul posibilitatea utilizării noilor tehnologii şi a surselor alternative de obţinere a energiei.

Unii apărători ai mediului sunt de părere că proiectul ucrainean va distruge râul Nistru și va conduce şi la probleme de aprovizionare cu apă a unor orașe din Ucraina şi Republica Moldova.

Această iniţiativă a stârnit nemulţumirea societăţii civile din Moldova şi Ucraina. Recent au fost desfășurate un şir de proteste cu genericul „Salvaţi râul Nistru”, atât în ţara noastră, cât şi în ţara vecină.

Şapte raioane din Republica Moldova, amplasate pe malul râului Nistru şi Regiunea Vinniţa din Ucraina, sunt membre ale organizaţiei Euroregiunea „Nistru”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.